Važno je piti dovoljno tekućine, ali nije dobro pretjerivati jer i previše vode može biti loše za tijelo

Pijenje previše vode može završiti stanjem koje se naziva trovanje vodom. Pojednostavljeno rečeno, kod unošenja previše vode u organizam povećava se količina vode u krvi, što može razrijediti elektrolite, osobito natrij

 

Neuzimanje dovoljno vode dnevno, pogotovo na velikim vrućinama, može uzrokovati umor, vrtoglavicu i mišićne grčeve. No pijenje previše vode može završiti stanjem koje se naziva trovanje vodom. Pojednostavljeno rečeno, kod unošenja previše vode u organizam povećava se količina vode u krvi, što može razrijediti elektrolite, osobito natrij.

Evo nekih znakova da ste pretjerali s vodom.

Boja urina kreće se od blijedo žute do boje čaja što je kombinacija prirodnog pigmenta urobilina ili urokroma i količine vode koju pijete, navodi se na stranicama Klinike Mayo. Ako imate potrebu za mokrenjem više nego inače znači da pijete previše vode u kratkom vremenu ili općenito uzimate previše tekućine.

Prosječno, ljudi mokre 6 do 8 puta dnevno, premda je i normalno do deset puta dnevno uz normalno uzimanje vode.

Jedan od pokazatelja da uzimate previše vode mogu biti i grčevi u mišićima, a mogu se pojaviti i ozbiljniji simptomi poput glavobolje, vrtoglavice, mučnine, slično kao i kad pijemo premalo vode.

Stručnjaci kažu kako su i četiri litre previše za gotovo sve ljude. Isto tako, napominju kako pravila nema. Ne postoji određena količina vode koju bismo trebali unositi u organizam svakoga dana, jer to ovisi o godinama, spolu, kilaži, dnevnim aktivnostima, hrani i slično. Mnogi od njih napominju da je najbolje i najbitnije piti vodu kad osjetite žeđ.

Liječenje trovanja vodom sastoji se od smanjenja unosa tekućine ili soli, prehrane bogate proteinima te određenim lijekovima u slučajevima u kojima je to potrebno, na primjer diureticima ili antiepilepticima, a i polaganim i postupnim dizanjem razine natrija u tijelu u slučaju da je došlo do hiponatremije.

Kako bi spriječili hiperhidraciju tijekom fizičkih napora, popijte malo vode samo kada osjetite žeđ, a u prehranu unesite slane grickalice kako bi podigli razinu natrija u tijelu.

Zabilježeni su slučajevi sa smrtnim ishodom, kao i oni preživjelih. Opasnosti često vrebaju u stvarima za koje i ne marimo.

 

In Portal