Preplanuli ten ili zdrava koža? Može oboje ako se pametno sunčamo

Izbjegavajte vrijeme između podneva i četiri sata popodne, a suncu se izlažite u kratkim intervalima, bar dok vam koža malo ne potamni poslije čega možete sve duže i duže ostajati izloženi sunčevim zrakama, ali opet izbjegavajući najtopliji dio dana

Krema za sunce, ilustracija.

 

Predug boravak na jakom suncu, a ponekad i samo kraće izlaganje nježne, nezaštićene kože može uzrokovati bolne opekline izazvane sunčevom svjetlošću. Ipak, postoji nekoliko pravila kojima se to može izbjeći.

Prvo i osnovno, koristite kremu sa širokim spektrom UV zaštite. Pazite da faktor bude minimalno 30, a optimalno SPF 50.

Deblji sloj kreme nanesite barem 20 minuta prije izlaska iz kuće kako bi imala dovoljno vremena da se apsorbira i započne djelovanje. Proces ponavljajte svakih sat i pol do dva; poslije izlaska iz vode ili brisanja ručnikom.

Ne stavljajte kremu direktno na lice, već je prvo istisnite na dlanove, razmažite, pa tek onda nanesite na lice. Zaštitite usne, stopala, uši i sva ona mjesta koja često zaboravljamo.

Kremu koristite svakodnevno. Ne zaboravite da boravak pokraj uredskog ili automobilskog prozora također ostavlja posljedice.

Iako ni jedna krema nije 100 posto efikasna u blokiranju UV zraka, mnoga oštećenja nastaju zbog nepravilnog nanošenja i zato se pridržavajte uputstva na pakiranju. Ne koristite već načetu, prošlogodišnju kremu, kao ni onu kojoj je prošao rok trajanja.

Izbjegavajte vrijeme između podneva i četiri sata popodne, a suncu se izlažite u kratkim intervalima, bar dok vam koža malo ne potamni poslije čega možete sve duže i duže ostajati izloženi sunčevim zrakama, ali opet izbjegavajući najtopliji dio dana.

Najveću opasnost za kožu predstavlja vjetar. Ako ste na suncu i ne osjećate vrućinu jer puše lagani vjetar to ne znači da su efekti sunčanja manji - isti su, samo vama nije previše toplo i možete podnijeti sjedenje na suncu.

Većina ljudi još uvijek izbjegava sunčanje onda kada im je nepodnošljivo toplo, a ne zbog toga što su svjesni opasnosti za svoju kožu. Istu opasnost predstavlja i sjedenje pokraj vode, najčešće s nogama u vodi kada imamo subjektivni osjećaj da nije jako toplo, osjećamo se dobro, a posljedice se osjete tek navečer.

Ako ste već preplanuli (sunčanjem ili posjetom solariju), to znači da je vaša koža djelomično oštećena, a ne zaštićena. Preplanulost vam doduše osigurava nisku zaštitu od sunčevih zraka, no sasvim sigurno nedovoljnu za dugotrajno izlaganje suncu. Čak i ako ste prirodno tamnoputi, brzo postignete brončani ten i nikad niste imali opekline od sunčanja, vaša koža nije sigurna od UVA zraka.

Tijekom boravka na suncu pijte puno vode kako biste izbjegli dehidraciju, zaštitite glavu i oči tijekom izlaganja suncu, nosite šešir ili šiltericu i sunčane naočale.

 

In Portal

 

Povezane vijesti