Zaista se odmorite na godišnjem, to je važnije od odlaska na neku razvikanu destinaciju

Učinite vaš odmor dovoljno dinamičnim da vam nije svaki dan isti, ali istovremeno i dovoljno opuštajućim da napunite svoje baterije

Ljetovanje, ilustracija.

 

Sezona godišnjih odmora odavno je počela. Većina je isplanirala kakav-takav godišnji vjerojatno negdje uz more ili negdje drugdje i sad je samo pitanje kako se potpuno odmoriti.

Jako je važno dobro isplanirati odmor. Snažan negativni efekt na uživanje u odmoru mogu imati nepredviđene situacije i/ili nesreće: loše vrijeme, ozljeda, pasivno provođenje vremena umjesto planiranog aktivnog, itd. Da bi se ovakve situacije barem donekle izbjegle, važno je unaprijed dobro isplanirati odmor (provjeriti prognozu, ispravnost automobila, ponijeti lijekove…). Time smo aktivno uključeni u odmor i prije nego što on zapravo počne.

Samo zamišljanje odmora može biti jako dobar način da i prije nego odete na odmor osjetite pozitivne efekte odmora. Ukoliko sebe zamišljamo u nekim budućim situacijama koje su nam ugodne (npr. kupanje, odmaranje u suncu s koktelom u ruci…) samo zamišljanje budućih događaja stvara pozitivne emocije, povećava iščekivanje i daje završni elan da posao obavimo što prije.

Ono što obično pokvari godišnji odmor su sitnice koje se dogode tijekom putovanja. Možda je to bezobrazni susjed u avionu ili neudobno putovanje. Uzrujavanje oko takvih stvari će vam samo pokvariti cjelokupni doživljaj, zato ih prihvatite i krenite dalje. Ako ćete pokušavati kontrolirati svaku sitnicu na putovanju, nikada nećete uživati u svom godišnjem odmoru. Zato se opustite, otvorite svoj um i ne uzrujavajte se oko sitnica. Tko zna, možda su baš to anegdote koje ćete jednog dana pričati unucima.

Naspavajte se na odmoru. Nedovoljno sna negativno se odražava na raspoloženje. Mnogi ljudi se s godišnjeg vraćaju umorni. Zašto? Zato što žele maksimalno iskoristiti vrijeme pa ne propuštaju niti jednu aktivnost, pa i pod cijenu da ne spavaju dovoljno. Kvalitetan san važan je i na godišnjem odmoru, zato vodite računa da ga sebi i omogućite. To ne znači da godišnji morate prespavati, ali niti da se budite u ranu zoru kako bi stigli obaviti sve što ste planirali. Onda niste ni trebali ići na odmor.

Nemojte pokušavati ovjekovječiti svaki trenutak vašeg godišnjeg odmora velikom količinom fotografija. Vaš godišnji odmor se ne sastoji samo od fotografija. Iako svi ponekad osjetimo potrebu da ne propustimo nijedan trenutak, zapravo baš tada zaboravljamo da ga samo moramo doživjeti.

Nemojte se stresirati ako odmor ne provedete na nekom vau mjestu jer se i kod kuće možete resetirati. Uvijek možete močeti ići u teretanu ili spa, biti aktivni, otići do bazena, uživati u kućnom kinu i slično. Stvar je stava, a ne destinacije. Mnogi odu na drugi kraj svijeta na odmor, a vrate se mrzovoljni i umorni. Zato je zaista jedino vazno da se potpuno isključite i odmorite ma gdje bili.

 

In Portal

 

Povezane vijesti