Žensko intimno zdravlje češće je narušeno u ljetnim mjesecima

Više od 60 posto vaginalnih tegoba je uzrokovano bakterijskom infekcijom, gljivice su uzrok u 25 posto slučajeva, dok preostalih 15 posto otpada na kombinaciju bakterijske i gljivične infekcije ili uzrok nije poznat

 

Žensko intimno zdravlje je vrlo kompleksno i izloženo je stalnim prijetnjama poput urogenitalnih infekcija, upala rodnice i slično. Prirodna zaštita žene od upale rodnice je vaginalna mikroflora, no svega 30-40 posto žena ima zdravu vaginalnu floru.

Žene su ljeti izložene vlazi duže nego u ostalom razdoblju godine, a i često nepravilno primjenjuju higijenske uloške i tampone. Iako oni donose osjećaj suhoće, a time i sigurnosti zbog upijanja neugodnog osjećaja vlage i širenja mirisa, i ulošci i tamponi mogu biti idealna podloga za razvoj mikroorganizama. Ako se primjenjuju kao dnevna zaštita, neophodno ih je što češće mijenjati.

Zbog izlaganja suncu, moru, ali i početka opuštanja od stresa, dolazi i do određenog privremenog pada imuniteta. Dugi boravak u bazenu ili plitkom dijelu mora također može utjecati na pojačane infekcije, najčešće zbog higijenske ispravnosti vode, bilo da je ona neispravna ili je previše klorirana. Upravo previše klorirana voda može izazvati neugodne iritacije vaginalne sluznice te uništavanje normalne fiziološke flore rodnice.

Više od 60 posto vaginalnih tegoba je uzrokovano bakterijskom infekcijom, gljivice su uzrok u 25 posto slučajeva, dok preostalih 15 posto otpada na kombinaciju bakterijske i gljivične infekcije ili uzrok nije poznat.

Niz mikroorganizama može uzrokovati spolne infekcije kao što su: gardnerella vaginalis, trichomonas, herpes, klamidija, mikoplazma, ureaplazma.

Mogu javiti i reakcije na ili nakon brijanja i različitih drugih vrsta odstranjivanja dlačica, zatim različite alergijske reakcije na sapune, detergente, rublje, iritacija nakon spolnog odnosa i slično.

Da ljeto ne bi pamtile po infekciji neka boravak u vodi ne traje predugo jer inače iscrpljuje, a nakon kupanja ne zaboravite se istuširati običnom mlakom vodom – bilo da ste se kupali u moru (operite se od soli) ili bazenu (od klora) isperite tijelo, najbolje u običnoj mlakoj vodi, sa što manje šamponiranja.

- Izbjegavajte jeftine gelove za tuširanje (ako kupujete na sniženjima, provjerite im rok trajanja) koji bi mogli uzrokovati alergijske reakcije kože, osobito u predjelima stidnice kako ne biste dobili 'kemijom' uzrokovan alergijski vulvovaginitis

- Perite se blagim sredstvima za intimnu njegu pH vrijednosti u rasponu između pH 3,8 i 4,4, kako biste onemogućili daljnje razmnažanje bakterija i gljivica. Nanosite gel za tuširanje vrlo štedljivo, dovoljna je već jedna kap tekućeg sapuna, dok ispiranje treba biti obilno – tu ne štedite vodu! Važno je osobito oprati sa sebe morsku vodu tj. sol i ostatke SPF faktora.

- Nakon kupanja presvucite se čim prije, ili u suhi kostim ili u čisto i prozračno pamučno rublje, koje je uvijek dobro ponijeti sa sobom u torbi na plažu i za sebe i za ostale članove obitelji, osobito za malu djecu koja imaju nježniju i tanju kožu od nas odraslih.

- U slučaju da već imate postojeću infekciju rodnice, gljivičnu, bakterijsku, virusnu ili parazitarnu, nije mudro kupati se, dok je ne izliječite, a osobito nemojte rodnicu ispirati jakim mlazom vode jer tako možete vlastitu već inficiranu vaginalnu tekućinu i u njoj sadržane mikroorganizme mlazom vode 'poslati' dublje u unutrašnje genitalne organe i uzrokovati sama sebi dodatne probleme – upalu vrata maternice, jajovoda, jajnika ili male zdjelice.

- Poseban je oprez potreban ako ste na moru i pijete antibiotike. Jedan od razloga jest što su neki od njih opasni ako ih pijete i sunčate se, budući da mogu u 'suradnji' sa suncem uzrokovati blaže, ali i teže fotosenzibilizirajuće kožne i sistemske alergijske reakcije, a drugi je razlog što je ako ih pijete u vas povećan rizik za nastanak neželjenih gljivičnih infekcija, te je dobro uvijek pri ruci imati i vaginalete i/ili kremu protiv gljivica.

- Nikad pri kupnji ne isprobavajte kupaći kostim (barem ne njegov donji dio) na golo tijelo, jer su to isto s istim komadom odjeće možda već učinili brojni drugi koji su ga isprobavali prije vas. Pri kupnji istoga prednost dajte onima od prirodnih materijala ili barem s pamučnom podstavom.

- Novi kupaći kostim prije upotrebe operite.

- Svoj kupaći kostim ne posuđujte drugima (prijateljima, rodbini, članovima obitelji) niti ga posuđujte od drugih, jer već jednom posudbom vrlo lako možete 'posuditi' i uzročnike raznih kožnih i urogenitalnih zaraza, od HPV virusa, do klamidija i ureaplazmi, da ne nabrajamo dalje.

 

In Portal