Danas jednostavno zaplivajte ako ikako možete i učinite puno dobroga za svoje tijelo

Najveća prednost plivanja nad ostalim sportovima je njegova inkluzivnost. Bez obzira oporavljate li se od povrede, jeste li trudni, majka, starija osoba ili jednostavno niste sportski tip – kod plivanja to nije bitno. Vi kontrolirate intenzitet i prilagođavate ga sebi i svojim mogućnostima

 

Plivanje je savršena tjelesna aktivnost, koju možete prakticirati tijekom cijele godine – ljeti najbolje u moru ili bazenu, a ostalih mjeseci u bazenu.

Plivanje predstavlja laganu ili umjereno tešku aerobnu aktivnost, a opće je poznato da takve aktivnosti ljeti, kad su vrućine velike, pomažu unaprjeđenju našeg kardiovaskularnog sustava. Međutim, ista vrsta aktivnosti ima pozitivan utjecaj i na naše emocionalno stanje i može poslužiti kao relaksacija i tehnika kojom izbacujete stres koji ste nagomilali tijekom godine.

Ako plivate potrošit ćete i znatan broj kalorija. Tijekom 60 minuta plivanja tijelo sagorijeva 500 do 700 kalorija slobodnim stilom, 750 kalorija prsnim stilom, 800 kalorija leptir stilom te 500 kalorija leđnim stilom.

Polusatnim plivanjem jednom tjedno možete smanjiti rizik od moždanog udara i dijabetesa tipa 2. Čak i ako imate dijabetes tipa 1 plivanje će vam pomoći da povećate osjetljivost na inzulin. Ova aktivnost također snižava krvni tlak.

Zahvaljujući vlažnosti zraka, plivanje ublažava astmu i povećava kapacitet pluća. Zbog veće gustoće vode, pluća moraju intenzivnije raditi kako bi opskrbila krv kisikom, čime se poboljšava njihov kapacitet i smanjuju simptomi astme. To su potvrdila i istraživanja.

Kod skupine astmatične djece koja su prošla šestotjedni program plivanja znatno su se smanjile tegobe, poput hrkanja i disanja na usta, a nije bilo potrebe ni za hospitalizacijom. Simptomi astme bili su znatno blaži čak i godinu dana nakon tog programa plivanja.

Plivanje je super i za trudnice jer se tijelo ne napreže, ne pregrijava, a plivanje s licem prema dolje osigurava optimalan protok krvi u maternicu.

Istraživanja su pokazala da vrijeme provedeno blizu vode ima sličan učinak na mozak kao i meditacija. Voda nam omogućuje predah od konstantnog stimuliranja mozga informacijama. Dakle, ovaj vid rekreacije vam istovremeno pruža odličnu tjelovježbu za čitavo tijelo i meditaciju te vas povezuje vas s prirodom.

Plivanje je idealno za osobe koje imaju artritis ili neku drugu ozljedu kostiju koja se mora polako liječiti. Može vam pomoći smanjiti bol ili ubrzati oporavak od ozljede. Jedna studija je pokazala da ljudi s osteoartritisom osjećaju značajno smanjenje boli i ukočenosti nakon plivanja, kao i pospješenu motoriku.

Najveća prednost plivanja nad ostalim sportovima je njegova inkluzivnost. Bez obzira oporavljate li se od povrede, jeste li trudni, majka, starija osoba ili jednostavno niste sportski tip – kod plivanja to nije bitno. Vi kontrolirate intenzitet i prilagođavate ga sebi i svojim mogućnostima.

 

In Portal