Poziv na uzbunu? Testiranjem otkrili deset novih slučajeva AIDS-a u Zagrebu

"Deset novih slučajeva nije alarmantan broj, ali nije ni zanemariv. Sve smo ih zbrinuli i nakon liječničke i psihosocijalne pomoći uputili na daljnju obradu u Kliniku za infektivne bolesti Fran Mihaljević", rekao je potpredsjednik udruge HUHIV i liječnik Dragutin Ptiček

Check Point, centar u Domagojevoj na kojem se besplatno, anonimno i neinvazivno (preko sline, a ne vađenjem krvi) testira na HIV i hepatitis C, pokazao se opravdanim.

Od svibnja do studenoga od 1007 testiranih na HIV te 902 na hepatitis C otkriveno je 10 novih HIV pozitivnih osoba, od čega dvije osobe ženskog spola. Na hepatitis C bilo je pozitivno šest osoba.

Vezani članak

– Deset novih slučajeva nije alarmantan broj, ali nije ni zanemariv. Sve smo ih zbrinuli i nakon liječničke i psihosocijalne pomoći uputili na daljnju obradu u Kliniku za infektivne bolesti “Fran Mihaljević” – rekao je potpredsjednik udruge HUHIV i liječnik Dragutin Ptiček.

Interes mladih je velik, a sve testirane osobe mlađe su životne dobi od 18 do 40 godina. Hrvatska se još svrstava u zemlje s niskom učestalosti infekcije HIV-om.

Do sredine studenoga otkriveno je 76 novooboljelih. Lani su otkrivena 74 nova slučaja zaraze.

VLM

Foto: Borna Filić/PIXSELL