MALI DOM ZAGREB Priručnik 'Rana razvojna podrška: pristup usmjeren na obitelj' jedini je u Hrvatskoj

Stručnjaci kojima je priručnik namijenjen su edukacijski rehabilitatori, logopedi, fizioterapeuti, psiholozi, radni terapeuti i socijalni radnici. Priručnik preporučuju pročitati redoslijedom kako je napisan jer će na taj način čitatelj integrirati glavna obilježja potpore u ranom djetinjstvu

Mali dom - Zagreb, priručnik

 

U sklopu završne konferencije projekta 'Mali dom za sve - unaprjeđenje i širenje usluga izvaninstitucionalne skrbi', koji je Dnevni centar za rehabilitaciju djece i mladeži 'Mali dom-Zagreb' provodio u partnerstvu s Gradom Zagrebom, predstavljen je priručnik 'Rana razvojna podrška: pristup usmjeren na obitelj'.

 Radi se o jedinom priručniku iz područja rane intervencije u Republici Hrvatskoj te je nastao kao plod suradnje 15 stručnjakinja, bivših i sadašnjih zaposlenica  ustanove.

Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda te se provodio dvije godine s općim ciljem poticanja prijelaza s institucionalnih socijalnih usluga na usluge zajednice na području Urbane aglomeracije Zagreb.

 Nakon stručnih osvrta recenzenata, predstavljen je priručnik te je uslijedila panel rasprava na temu dostupnosti i pravodobnosti socijalne usluge rane razvojne podrške.

Priručnik sadržajno nastoji obuhvatiti sve sudionike procesa unutar rane razvojne podrške u djetinjstvu, počevši od stručnjaka, tima, roditelja i djeteta, stavljajući naglasak na obitelj.

Značajke priručnika su i te da će čitatelja usmjeriti na najvažnija obilježja rane dobi, što znači Mali dom - Zagreb, priručnikpristup usmjeren na obitelj te kako u konačnici koordinirati rani interventni program. Prilikom kreiranja priručnika vodilo se računa ne samo kojim stručnjacima će biti namijenjen, nego i u kojoj fazi je rani interventni program iz kojeg stručnjaci dolaze.

Stručnjaci kojima je priručnik namijenjen su edukacijski rehabilitatori, logopedi, fizioterapeuti, psiholozi, radni terapeuti i socijalni radnici. Priručnik  preporučuju pročitati redoslijedom kako je napisan jer će na taj način čitatelj integrirati glavna obilježja potpore u ranom djetinjstvu.

Priručnik je organiziran u deset cjelina od kojih je zadnja, deseta sačinjena od priloga. Unutar teksta postoje aktivne poveznice u PDF-u (označene plavom bojom) koje će vas odvesti do traženog priloga ili nekog pojma. Kao dodatno vodstvo nalazi se i kazalo pojmova koje će istaknuti važnije pojmove potrebne za svakodnevan klinički rad. Svako poglavlje/cjelina su sačinjeni od nekoliko potpoglavlja koji dodatno razrađuju glavnu temu.

Priručnik možete preuzeti na poveznici www.zagreb.hr/UserDocsImages/osobe%20s%20invaliditetom/Prirucnik_2023_web.pdf.

 

Anita Blažinović

 

 

Povezane vijesti