VIŠNJA MAJSEC SOBOTA Jesmo li doista jedan sat kraće spavali?!

Kakvo god računanje vremena bilo, il' ono zimsko, il' ono ljetno, budite kao sat, točni i pouzdani, al' nemojte dozvoliti da vas svako po svome navija

Sat, ilustracija.

 

U subotu prošlu mediji pomanitali bome. Na sve strane naslovi osvanuli: 'Noćas jedan sat kraće spavamo.' Senzacija, sugestije, savjeti self-pomagača kako se snaći 'u buri u čaši vode svakoproljetnoj'. Budalesanja ovog iz godine u godinu već mi na vrh glave. Ima li ikog da duljinu spavanja ove samo naizgled 'okraćale' noći izmjeri?!

A ja i u tu subotu oko ponoći legla i probudila se, gle 'čuda velika', ne u šest (kako to obično biva), već u sedam (koji prethodnog dana šest bio). Pa, ljudi dragi, jel' to jednako k'o i noći prethodne il' se onima koji stalno senzacije zazivaju u glavi nešto ozbiljno pobrkalo!?

U miru i tišini brojke sedam, koja iz šestice preko noći iznikla, s knjigom i 'nesicom' ritual jutarnji ponavljala, onaj samo za svoju dušu skrojen, dok sugestije mudre o posljedicama ljetnog računanja vremena od mene podalje bile.

Nadaleko je znano da susjedova 'meteoro' i ina 'patija' susjedinu pobuđuje, dok jedna ludost drugu sličnu zaziva. Jer, sugestija moć veliku ima. Iz nje braća 'placebo i nocebo' snagu svojih efekata crpe. Snaga im ista, predznaci različiti. Prvi s pozitivnom, a drugi s negativnom sugestijom ljubuje. Zločestog brata, nocebo efektom zvanog, u dalekom bi luku izbjegavati trebalo, kao i u subotu prošlu, jer negativne sugestije, probleme razne pobuđuju.

Kakvo god računanje vremena bilo, il' ono zimsko, il' ono ljetno, budite kao sat, točni i pouzdani, al' nemojte dozvoliti da vas svako po svome navija.

 

Višnja Majsec Sobota