KAKO PROTIV PROLJETNOG UMORA Priroda se budi, a kod nekih ljudi se javlja pojačani umor i pospanost

Dobra je vijest da se protiv proljetnog umora možemo uspješno boriti kombinacijom pravilne prehrane, dovoljnog uzimanja tekućine, tjelesne aktivnosti i boravka na svježem zraku

Umorna žena, ilustracija.

 

Proljetni umor predstavlja skup simptoma koji se karakteristično javljaju početkom proljeća, traju najčešće od sredine ožujka do sredine travnja, a ponekad i dulje.

Proljetni umor ne smatra se bolešću, ali jednom prepoznati simptomi ipak zahtijevaju borbu s postizanjem ravnoteže s razinama energije. Manjak stanične energije uzorkuje broje zdravstvene tegobe.

Najčešći simptomi proljetnog umora su neobjašnjiv umor, malaksalost, slabost i bol mišića, manja motivacija, teškoće koncentracije, pad raspoloženja, otežano usnivanje i nesanica, pospanost je normalna reakcija koja se javlja zbog promjena u temperaturi, iritabilnost, glavobolje.

Dobra je vijest da se protiv proljetnog umora možemo uspješno boriti kombinacijom pravilne prehrane, dovoljnog uzimanja tekućine, tjelesne aktivnosti i boravka na svježem zraku.

Prvi korak u borbi protiv proljetnog umora je povećani unos vitamina C. Također adekvatan unos vitamina B skupine sadržanih u mesu, ribi, integralnim žitaricama, mahunarkama, pšeničnim klicama, može biti od koristi u prevladavanju bezvoljnosti i melankoličnog raspoloženja povezanih s proljetnim umorom.

Od minerala čiji je adekvatan unos od osobite važnosti u stanjima iscrpljenosti, umora i stresa valja istaknuti magnezij.

Prehranu biste trebali bazirati na složenim ugljikohidratima kakve nalazimo u cjelovitim žitaricama i proizvodima od cijelog zrna žita, krumpiru, tjestenini jer uzrokuju dugotrajno povećanje razine šećera u krvi što znači i više energije.

Svakodnevno doručkujte jer će vam kvalitetan doručak dati energiju potrebnu za obavljanje dnevnih obaveza, jedite lagano i malo, ali često, pijte dovoljno tekućine, prvenstveno vodu i nezaslađene biljne čajeve, povrće pripremajte što kraće kako bi vrijedne tvari ostale očuvane. Tople povrtne juhe su pravi način za podizanje energije, a pomoći će i sokovi od svježeg voća i povrća, krećite se što više i dišite duboko.

 

In Portal