Suvremeni ples i plesna inkluzija obilježili su lipanj u Rijeci

Ovim se festivalom prvenstveno podržava fizička raznolikost među plesačima u želji da se pristup plesu osigura svim ljubiteljima plesa i umjetnosti

Vizual festivala.

 

Ovoga vikenda održana je završna večer 7. Festivala inkluzivnih scena koji se, kroz bogati program u rasplesanom lipnju, još jednom pokazao kao jedinstveno mjesto plesnih predstava i radionica za različita tijela i nove načine stvaranja. Ovaj se festival organizira u Rijeci već sedmu godinu za redom i to u organizaciji Plesnog kolektiva Magija, uz umjetničku voditeljicu festivala Gordanu Svetopetrić.

U drugom bloku festivala, ove je subote održana večer plesnih izvedbi u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku. Publici su predstavljene tri izvedbe, a svojim dolaskom pružili su podršku i ohrabrili platformu kojoj je cilj osnažiti dimenziju fizičke raznolikosti u disciplini suvremenog plesa i plesne improvizacije.

Prva izvedba večeri bila je koreografija 'PROSTORVRIJEME', plesnog kolektiva Magija, koja je rezultat ovogodišnjih regularnih plesnih radionica u organiziaciji Udruge osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka. Nakon izvedbe u foajeu, publiku je na sceni HKD-a dočekala izvedba 'Treptaj tišine' autorice Tamare Bračun uz koju je plesala Marina Bura. Tamara je dugogodišnja članica Magije koja se izdvaja s već svojim drugim samostalnim autorskim radom. Večer je zaokružena trećom izvedbom 'Sraza' koreografkinje i autorice Martine Rukavine, renomirane riječke plesne umjetnice, a koju su izvele Sanja Polić i Marija Maksimović.

Cjelokupan festivalski program osmišljen je kao platforma na kojoj se nastavlja razvijati ideja okupljanja profesionalnih kompanija i kolektiva čiji su plesači, izvođači i koreografi osobe sa i bez invaliditeta. Ovim se festivalom prvenstveno podržava fizička raznolikost među plesačima u želji da se pristup plesu osigura svim ljubiteljima plesa i umjetnosti.

 

Sandra Turkalj

 

Povezane vijesti