Premda su mi zubi zdravi, prilikom četkanja vidim tragove krvi

PITANJE: K.Z. (35) Oduvijek imam lijepe, zdrave zube, a posjeti stomatologu mi nikad nisu zadavali  glavobolju, ali unazad nekoliko mjeseci mi je zubno meso jako osjetljivo i s vremena na vrijeme vidim tragove krvi. Ima li razloga za paniku?

Žena kod stomatologa, ilustracija.

 

ODGOVOR: Otečeno zubno meso, krvarenje zubnog mesa na dodir i krv u sadržaju koji izbacujemo iz usta prilikom pranja zubi znak je gingivitisa, odnosno upaljenog zubnog mesa. Uzrok upale su toksini koje proizvode bakterije u našoj usnoj šupljini koje nazivamo plak. Plak se brzo nakuplja na rubovima desni i tako se stvara kamenac koji nadražuje desni koje se naposljetku upale. Ako se bolest ne liječi, upala će se proširiti i uskoro će doći do kronične infekcije koju nazivamo Parodontitis. Započinje blagim simptomima poput crvenog, otečenog i bolnog zubnog mesa, ali vrlo brzo javljaju se ozbiljniji simptomi poput formiranja parodontnih džepova, povlačenja zubnog mesa, te klimavosti zubi, ali i onih društveno neugodnih simptoma poput lošeg zadaha. Obično pacijenti reagiraju tek kada desni jako počnu krvariti i vrlo često je nažalost kasno.

Problem sa zubnim mesom može nastati kod korištenja lijekova za razrjeđivanje krvi, lijekova protiv alergija i epilepsije, antidepresiva, lijekova za snižavanje tlaka i onih koji se koriste u kemoterapiji.

Određeni lijekovi mogu učiniti vezivna tkiva i sluznice osjetljivijima. Neki od njih pak uzrokuju isušivanje usta što također čini zubno meso podložnije upalama jer dobro je poznato kako je slina važan faktor u samoodržavanju oralne higijene.

Jedan od uzroka problema mogu biti i hormonalne promjene kod žena, na primjer, tijekom menstrualnog ciklusa, trudnoće.

Upalu zubnog mesa svakako može uzrokovati i pušenje pa ako pušite, prestanite. Također, neki sastojci procesirane hrane mogu nadražiti desni i izazvati manje krvarenje. Primijetite li da ste skloni krvarenju desni, za to bi krivci mogli biti šećer, pržena hrana, umjetni konzervansi te umjetne boje i arome.

Krvarenje iz desni ponekad može biti simptom autoimune bolesti. Lichen planus je autoimuna bolest koja se očituje bijelim ili crveno-bijelim mrljama u ustima. Dijagnoza se može potvrditi jedino biopsijom. Neke sistemske bolesti, poput hemofilije, također mogu uzrokovati krvarenje iz desni.

Za početak, perite zube najmanje dvije minute dva puta dnevno zubnom pastom kao što je parodontax Ultra Clean.

Bilo kako bilo, ozbiljno se pozabavite ovom problemom i posjetite  stomatologa da ne bi ostali bez zuba.

 

In Portal

 

Povezane vijesti