ČEKA SE RJEŠENJE Traži se promjena kategorizacije udruga osoba s invaliditetom u plaćanju troškova energenata

Najavljeno enormno povećanje cijena energenata struje i plina dodatno će ugroziti održivost udruga osoba s invaliditetom, a time još snažnije osiromašiti populaciju koju zastupaju, kažu iz SOIH-a

Plaćanje računa, ilustracija.

 

Vezano za novonastalu tešku situaciju uslijed poskupljenja energenata, SOIH je u ponedjeljak, 7. veljače, uputio pismo Josipu Aladroviću, ministru rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike vezano za val poskupljenja opskrbe plinom i električnom energijom kojim se udruge osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj stavljaju u daleko teži položaj nego što su bile do sada. Naime, udruge osoba s invaliditetom plaćaju energente na isti način kao i poduzetnici, ne prema prostornoj kvadraturi kojom se koriste, nego dvostruko više.

U pismu navode kako udruge osoba s invaliditetom zastupaju preko pola milijuna osoba s invaliditetom, a kad se u obzir uzmu i njihove obitelji (cca 3 osobe u kućanstvu) radi se o 40  posto stanovništva Republike Hrvatske.

- Vama osobno dobro je poznato koju ulogu imaju udruge u promicanju prava osoba s invaliditetom i pružanju neophodnih socijalnih usluga najranjivijoj skupini u povećanom riziku od siromaštva i socijalne isključenosti.

Udruge osoba s invaliditetom u nepovoljnom su položaju već time što se financiraju isključivo projektno i ne raspolažu sigurnim sredstvima za osnovnu djelatnost, a projektno financiranje je posebno u zadnje vrijeme nesigurno i s velikim zakašnjenjem.

Najavljeno enormno povećanje cijena energenata struje i plina dodatno će ugroziti održivost udruga osoba s invaliditetom, a time još snažnije osiromašiti populaciju koju zastupaju.

Udruge osoba s invaliditetom svrstane su u kategoriju poduzetnika za plaćanje energije te predlažemo da se promjeni kategorizacija udruga osoba s invaliditetom, odnosno da kao pravne osobe koje pružaju socijalne usluge budu izjednačene s kućanstvima u plaćanju cijene po povlaštenim uvjetima za korištenja električne energije, plina i drugih energenata. U Zakonu o socijalnoj skrbi članak 191 već propisuje slične uvjete 'Ustanove socijalne skrbi i druge pravne osobe odnosno obrtnici koji pružaju socijalne usluge te fizičke osobe koje profesionalno obavljaju djelatnost socijalne skrbi izjednačene su s kućanstvima u plaćanju cijene po povlaštenim uvjetima za korištenja vodoopskrbe i odvodnje i drugih komunalnih usluga te za plaćanje naknade za RTV pristojbu'.

Isto tako željeli bi istaknuti poznati problem enormnih cijena energenata (plin) u zimskim mjesecima te vas molimo da utječete na donošenje odluka kojima bi smanjili negativni utjecaji ovih poskupljenja na rad i funkcioniranje udruga - kažu u pismu, a sve navedeno je, kažu, razmotreno sa saborskom zastupnicom Ljubicom Lukačić i ministrom gospodarstva i održivog razvoja Tomislavom Ćorićem. Prijedlog također podržava pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak.

 

Izvor: SOIH

 

Povezane vijesti