GORDAN JANDROKOVIĆ Građanima se mora pomoći kada je riječ o cijenama energenata

Moramo u ovom trenutku pomoći našim građanima, a to je moguće jedino kroz određenu razinu državne intervencije, poručio je predsjednik Sabora dodavši kako će Vlada reagirati na cijene goriva

Gordan Jandroković

 

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković otkrio je u ponedjeljak kako se i Sabor našao među onima koji su dobili osjetno veći račun za plin te poručio da se građanima mora pomoći kad je riječ o cijenama plina, struje i goriva.

I Sabor je dobio čak četiri puta veći račun za plin nego u istom razdoblju prošle godine, rekao je Jandroković u emisiji 'S Markova trga' Hrvatskog radija, izražavajući zabrinutost zbog poskupljenja tog energenta.

Objasnio je kako se radi o poremećajima na svjetskom tržištu, koji su se sada odrazili na hrvatsko tržište.

- Vlada će morati povući određene poteze, HEP će morati preuzeti veću ulogu nego do sada, očito je da ulazimo u područje većeg državnog intervencionizma nego smo se naučili u zadnjih nekoliko desetljeća - kazao je.

- Moramo u ovom trenutku pomoći našim građanima, a to je moguće jedino kroz određenu razinu državne intervencije -  poručio je predsjednik Sabora dodavši kako će Vlada reagirati na cijene goriva.

Jandroković je rekao da ga još uvijek nisu kontaktirali iz Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, koje istražuje poveznicu između njega i poduzetnika Vedrana Gajskog.

Nisu me kontaktirali, odgovorit ću na sva njihova pitanja, kazao je Jandroković ističući kako je u slučaju Gajskog sve napravio u skladu sa zakonom i postupanjem saborskog zastupnika.

- Čovjek mi nije nikakav bliski prijatelj i u konačnici ta moja tzv. intervencija završila je tako da je on ovršen, izbačen iz lokala i sada se tuži s državom - ustvrdio je.

Jandroković ističe kako je bitno da u tom slučaju 'nema intervencije, lobiranja, urgiranja', odnosno da se radi o onome što svaki saborski zastupnik napravi kad mu se obrati građanin.

- To sam napravio u ovom slučaju i napravio bih to ponovno, bilo da se radi o poznaniku, prijatelju ili nekomu koga ne poznajem - naglasio je i opetovao da mu Gajski nije kum, ni rođak niti su poslovno povezani.

Djeca nam idu zajedno u školu, odnosi nam nisu bliski, korektni su. Priroda našeg odnosa nema veze s mojim postupanjem, napravio sam ono što bih napravio u svakoj drugoj situaciji kad mi se neko obrati, a ima logičnu priču u kojoj se smatra oštećenim, kazao je.

Odbacio je spekulacije da mu je premijer Andrej Plenković zamjerio zbog te intervencije i da su im odnosi zahladili.

- Pokušava se na niz načina dovesti do toga da unutar HDZ-a dođe do sukoba, konfrontacija, stvara se dojam u javnosti da je tako, no to jednostavno nije istina - kaže Jandroković.

Najavio je kako će Sabor sasvim sigurno o povjerenju ministru graditeljstva Darku Horvatu raspravljati do kraja veljače. Vlada je dala svoj odgovor, stečeni su uvjeti, istaknuo je.

 

 Hina

 

Povezane vijesti