ASISTIVNA TEHNOLOGIJA Kako se može pomoći u stvaranju neovisnosti vašeg djeteta s teškoćama u razvoju

Mi vam preporučamo da ponajprije zavirite u srce svog djeteta, otkrijete njihov talent i sav svemir koje taj talent sadrži. A onda donesete odluku koja, svakako, vašem djetetu pripada

Asistivna tehnologija, djeca

 

Pisali smo već bezobrazno puno članaka o tome kako je teško biti roditelj djece s teškoćama u razvoju, biti skrbnici svojim mališanima koji imaju određene tjelesne ili intelektualne teškoće, a opet biti ponosni i ispunjeni 'stvarnim životom' koji invaliditet donosi. Jer invaliditet se ne događa drugima, gotovo svakome od nas kuca na vrata, neumoljiv, samo čeka da se dogodi.

Kao roditelji djece s teškoćama u razvoju, imate viziju budućnosti svojih mališana koja za mnoge uključuje samostalan život nakon srednje škole, neki oblik visokog obrazovanja ili smislen rad. Tako kažu stručnjaci.

Učenici počinju stjecati vještine potrebne za veću neovisnost kada uđu u osnovnu školu ili pređu u onu srednju. U srednjoj školi i izvan nje od mnogih se učenika s teškoćama očekuje da samostalno upravljaju svojim obrazovanjem i završavaju školske zadatke.

Usredotočujući se na djetetovu neovisnost, pomoći ćete mu da prijeđe u srednjoškolsko obrazovanje ili radno okruženje, gdje je sposobnost samostalnog organiziranja i izvršavanja radnih zadataka ključna za uspjeh. Eh, to je posao i roditelja, ne samo nastavnika.

Poticanje neovisnosti vašeg djeteta ne znači napuštanje bilo kojeg oblika institucionalnog smještaja koje bi vaše dijete moglo dobiti. Zapravo, smještaj te vrste može biti ključni dio povećanja neovisnosti vašeg djeteta, dopuštajući mu da se usredotoči na najvažnije vještine, a da ga drugi ne opterećuju.

Istodobno, može biti važno modificirati ili ukloniti starije metodologije odgoja kako bi se potaknuo razvoj novih vještina u ključnim područjima. Kako pomoćna tehnologija može podržati razvoj neovisnosti vašeg djeteta? Asistivna tehnologija (AT) je svaka tehnologija koja pomaže osobama s invaliditetom da učine nešto što inače ne bi mogli sami, bez te podrške.

Ohrabrujuće je da su dostupne značajke uključene u mnoge različite alate i uređaje i da su lako dostupne jednostavnim uključivanjem.

Na primjer, značajke kao što je pretvaranje teksta u govor (TTS), gdje se tekst na ekranu može čitati naglas ili govor u tekst, aplikacija je koja omogućuje učeniku da izgovori svoje riječi i rečenice i da ih upiše, sada su standardne u mnogim današnjim mobilnim uređajima i računalima.

Prava pomoćna tehnologija može povećati neovisnost vašeg djeteta, pomažući mu da izvrši zadatke koji bi inače zahtijevali pomoć ili dugotrajnu 'obrazovnu skrb'.

Da zaključimo, prijelaz prema većoj neovisnosti puno je lakši kada vaše dijete ima pravu pomoćnu tehnologiju. Potaknite svoje dijete da bude pustolovno u isprobavanju različitih asistivnih tehnologija i odgovarajuće obrazovne ustanove dok ne pronađe ono što najbolje funkcionira.

Za više informacija o asistivnoj tehnologiji za djecu i mlade s teškoćama u razvoju posjetite Centar za tehnologiju i invaliditet (www.ctdinstitute.org) te Simon Technology Center (www.PACER.org/stc4).

Mi vam preporučamo da ponajprije zavirite u srce svog djeteta, otkrijete njihov talent i sav svemir koji taj talent sadrži. A onda donesete odluku koja, svakako, vašem djetetu pripada.

 

Mladen Kristić

 

Povezane vijesti