CODA Film o gluhim osobama koji je oduševio i publiku i kritiku

Pogledajte 'Codu', smijat ćete se, pustit neku suzu, a opet zaspati pod dojmom kako je ovaj život lijep, usprkos svim svojim nedostatcima

Coda, film

 

Jeste li možda loše raspoloženi u ovo postblagdansko doba, sivo i hladno, kada se radost pretače u tjeskobu, u amplitudama, i sve tako?

Eh, u tom slučaju za podizanje raspoloženja toplo preporučamo gledanje filma ‘Coda’, priču o čujućoj djevojci koja živi s gluhim roditeljima. A i brat joj je gluh. Savršena kombinacija, reklo bi se, jer u obitelji punoj ljubavi zdravu komunikaciju ne predstavlja jezik, nego razumijevanje.

Film je osvojio srca i publike i kritike, samo na stranici IMDB utržio je zavidnih 8.1 posto glasova, a usto je uvršten među deset najboljih američkih filmskih ostvarenja prošle godine.

O čemu je u filmu 'Coda' riječ? Kako to piše na službenoj stranici filma, koju prenosimo u skraćenoj verziji, čujuća Ruby svaki trenutak slobodnog vremena koristi za ispomoć na brodici i prevođenje jezika gluhonijemih osoba na aukcijskoj tržnici plodova mora. Sve da bi ocu Franku i bratu Leu pomogla u svakodnevnom životu. Majka Jackie je također gluhonijema, a brine se o financijama svoje male ribarske obitelji.

Gluhonijeme osobe su sve samo ne slabašne, hendikepirane i jadne u svojoj tišini, navodi jedan filmski kritičar. Barem ne u ovome pozitivnom filmu. Ovdje su vedri, nasmijani i na trenutke super zabavni ljudi. To je najveća vrijednost u životu. Ljubav.

Film scenaristički i redateljski potpisuje Sian Heder, poznata vam je po seriji 'Orange Is The New Black', koja je, ne budi joj lijeno, za potrebe ovog filma naučila znakovni jezik.

Pogledajte 'Codu', smijat ćete se, pustit neku suzu, a opet zaspati pod dojmom kako je ovaj život lijep, usprkos svim svojim nedostatcima.


Mladen Kristić

 

Povezane vijesti