NJEMAČKI IMUNOLOG Omikron možda potječe od pacijenata s HIV-om

U usporedbi s izvornim sojem koronavirusa koji se prvi put pojavio u kineskom Wuhanu, omikron ima neuobičajeno velik broj - oko 30 - promjena aminokiselina samo na proteinskom šiljku zbog čega se toliko promijenio da ga postojeća antitijela teško prepoznaju, a posljedično ga teško prepoznaju i testovi

Omikron, ilustracija

 

Iznenađujuće velik broj mutacija otkriven na proteinskom šiljku nove varijante koronavirusa nazvane omikron mogao bi ukazivati na to da potječe od pacijenata s HIV-om ili nekim drugim oblikom imunodeficijencije, rekao je za dpa njemački imunolog i tajnik Njemačke udruge imunologa, Carsten Watzl.

On smatra da je takva pretpostavka vjerojatna te ju je potkrijepio sličnim rezultatima istraživanja otkrivenim u drugim medicinskim slučajevima.

HIV je virus humane imunodeficijencije, a naziv je dobio od kratice engleskog izraza Human Immunodeficiency Virus. Izaziva uništavanje imunosnog (obrambenog) sustava te dovodi do pojave različitih bolesti.

Deficijencija imunosnog sustava je slabost i nesposobnost obrambenog sustava organizma da se bori protiv različitih bolesti.

Watzl dodaje da se u osoba s oslabljenim imunosnim sustavom virus može replicirati tijekom više tjedana.

- Za vrijeme tog pocesa mogu se javiti ponovljene izolirane mutacije koje virusu možda neće omogućiti nikakvu prednost, no ipak bi se mogle nastaviti umnožavati jer ih imunosni sustav nije u stanju kontrolirati - pojasnio je.

Dodaje i da bi takav proces mogao rezultirati dodatnim mutacijama te bi takva kombinacija virusu mogla dati dodatnu prednost.

U usporedbi s izvornim sojem koronavirusa koji se prvi put pojavio u kineskom Wuhanu, omikron ima neuobičajeno velik broj - oko 30 - promjena aminokiselina samo na proteinskom šiljku zbog čega se toliko promijenio da ga postojeća antitijela teško prepoznaju, a posljedično ga teško prepoznaju i testovi.

Poznato je da se neke od mutacija povezuju s većom transmisivnošću (širenjem) i imunoevazivnošću, a to znači izbjegavanjem postojeće imunosti koju je osoba stekla, no Watzl smatra da još uvijek nije jasno kakav će učinak imati ova konkretna kombinacija mutacija.

Mnogi pacijenti s HIV-om u Africi ne liječe se na odgovarajuć način, zbog čega su njihovi imunosni sustavi znatno oslabljeni.

- Da bi se spriječilo širenje varijanti koje su mutirale poput omikrona, trebalo bi identificirati zaražene imunokompromitirane osobe i izolirati ih dok više ne budu zarazne. Jer čak i u slučaju da virus jako mutira u organizmu nekog čovjeka, znanstvenike zabrinjava i stvarno opasnim smatraju prijenos mutiranog virusa na drugu osobu - rekao je njemački imunolog.

 

Hina

 

Povezane vijesti