Razvod je bio mučan, a sada bivša supruga ne pristaje na podjelu imovine

PITANJE: I.V. (47) Prije dva mjeseca rastao sam se, imamo sina koji je pripao majci i ja plaćam alimentaciju. Tako smo se dogovorili i prihvatio sam to obzirom na moj invaliditet koji ima česte oscilacije i ne znam koliko bih bio dobar roditelj svom djetetu.

Treba mi savjet u vezi zajedničke imovine, tj. građevinskog zemljišta koje smo kupili zajedničkim novcem dok smo bili u braku. Znam da se parnični postupak za podjelu bračne stečevine vodi kao zaseban postupak, pa me interesira koliko traje i koje dokumente treba priložiti za pokretanje postupka? Koja su moja prava, naime nisam naveden u vlasničkom listu, navedena je moja, sada bivša, supruga koja se protivi podijeli zemljišta.
ODGOVOR
: Poštovani, prema Obiteljskom zakonu čl. 248.:“ Bračnom se stečevinom smatra imovina stečena radom za vrijeme trajanja braka“. Ukoliko ste, kako tvrdite, zajedničkim novcem (koji nije bio naslijeđen ili darovan) kupili to građevinsko zemljište, možete tražiti u sudskom postupku da se isto zemljište prizna kao bračna stečevina. No, onda tome morate u postupku priložiti i dokaze. Prije pokretanja postupka svakako se pokušajte dogovoriti s bivšom suprugom kako biste izbjegli veće troškove. Isto tako, budite oprezni ukoliko je nemoguće dogovoriti se jer onda morate što prije pokrenuti postupak i na navedeno zemljište u zemljišnim knjigama staviti zabilježbu spora kako Vaša bivša supruga ne bi raspolagala (prodala) zemljište u međuvremenu. Pokreće se novi postupak pred nadležnim Općinskim sudom tužbom protiv bivše supruge za utvrđenje i podjelu bračne stečevine. Naglašavam, pokušajte se dogovoriti jer Vam nitko ne može reći koliko će postupak trajati ni kolike ćete troškove imati.

Marina Petrić, Pravna klinika u Zagrebu