FOND ZA ZAŠTITU OKOLIŠA I ENERGETSKU UČINKOVITOST Sufinanciranje kondenzacijskih bojlera

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je 21. srpnja 2021. Javni poziv za nabavu kondenzacijskih bojlera i kondenzacijskih kotlova za zgrade koje su stradale u potresu

Novac, ilustracija.

 

Podnošenje prijava na Poziv započelo je 29. srpnja 2021. u 9 sati, a prijave će se zaprimati do kraja godine, odnosno do iskorištenja predviđenih sredstava. Naime, za ovu mjeru osigurano je 32 milijuna kuna.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nastavlja s programom sufinanciranja kupnje kondenzacijskih bojlera. Novost, u odnosu na prošlu godinu, je da se za poticaje osim građana Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije mogu javiti i stanovnici Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije, čiji su objekti oštećeni u potresima od 22. ožujka te 28. i 29. prosinca 2020. godine. Osim kupnje kondenzacijskih bojlera za pojedinačne stambene jedinice unutar obiteljskih kuća,  višestambenih zgrada ili stambeno-poslovnih zgrada, Fond će sufinancirati i kupnju te ugradnju kondenzacijskih kotlova za zajedničke kotlovnice višestambenih zgrada ili stambeno-poslovnih zgrada.

Javni poziv dostupan je ovdje.

Na Javni poziv mogu se javiti (korisnici sredstava):

- fizičke osobe - građani, vlasnici/suvlasnici stanova i obiteljskih kuća;

- upravitelji zgrada, koji sukladno posebnom propisu zastupaju vlasnike/suvlasnike stambeno-poslovnih i višestambenih zgrada.

Bespovratna sredstva po ovom Pozivu dodjeljuju se putem sredstava donacija i subvencija u iznosu do 80 posto opravdanih troškova, kako slijedi:

- za nabavu kondenzacijskog bojlera: najviše 8000 kuna po stambenoj jedinici;

- za nabavu kondenzacijskog kotla: najviše 4500 kuna po stanu/poslovnom prostoru, odnosno najviše 300.000 kuna po jednoj višestambenoj zgradi, odnosno stambeno-poslovnoj zgradi.

Građani mogu prijavu na Poziv podnijeti na jedan od sljedećih načina:

- pisanim putem, popunjavanjem prijavnog obrasca (Prilog 2 Poziva) i dostavom obvezne dokumentacije putem pošte ili osobnom dostavom putem prijamnog ureda Fonda, na adresu Radnička cesta 80, 10000 Zagreb;

- elektroničkim putem, unosom podataka i učitavanjem dokumentacije u sustav ePrijave preko mrežne stranice Fonda: https://prijave.fzoeu.hr, na način da se za svako zasebno obračunsko mjerno mjesto (OMM) dostavlja jedna prijava za jedan kondenzacijski bojler.

Upravitelji zgrada mogu prijavu na Poziv podnijeti isključivo elektroničkim putem kroz sustav ePrijave, na način da se za svaku zajedničku kotlovnicu koju koristi višestambena, poslovno-stambena zgrada ili skup zgrada dostavlja jedna prijava.

Poziv traje do isteka kalendarske godine ili do iskorištenja sredstava, ovisno o tome koji uvjet prije nastupi. Fond pridržava mogućnost privremenog zatvaranja Poziva i njegovog ponovnog otvaranja, ovisno u iznosu raspoloživih financijskih sredstava.

Prijave zaprimljene na Javni poziv za sufinanciranje kupnje kondenzacijskih bojlera u okviru mjera ugradnje u zgrade/obiteljske kuće koje su oštećene u potresu od 22. ožujka 2020. godine, objavljen 10. lipnja 2020. na mrežnoj stranici Fonda (KLASA: 310- 34/20-36/1, URBROJ: 563-04/45-20-1) koje su u cijelosti udovoljile uvjetima istog Javnog poziva i zaprimljene su do isteka 2020. godine, ali nisu ostvarile pravo na sredstva Fonda zbog utroška raspoloživih sredstava imaju prednost pri dodjeli sredstava po ovom Pozivu.

Fond će korisniku isplaćivati sredstva jednokratno, temeljem obostrano potpisanog ugovora, u roku od 30 dana od zaprimanja potpune dokumentacije za isplatu priznate od Fonda.

Dokumentacija za isplatu Fondu se dostavlja elektroničkom poštom, slanjem na adresu fond.enu@fzoeu.hr, ili pisanim putem, poštom ili predajom dokumentacije u prijemni ured na adresu Fonda. Korisnik je obvezan čuvati izvornike dostavljene dokumentacije do isteka svih rokova utvrđenih ugovorom te omogućiti Fondu uvid u istu prilikom provođenja kontrole od strane Fonda.

Iznos isplaćenih sredstava ne može biti veći od iznosa odobrenih sredstava utvrđenih ugovorom.

Planirani rok za realizaciju i dostavu zahtjeva za isplatu s potpunom dokumentacijom u Fond je 18 mjeseci od dana zaprimanja odluke i ugovora od strane korisnika.

Građani su dužni naknadno, po ugradnji kondenzacijskog bojlera, a u roku od 24 mjeseca od dana zaprimanja odluke i ugovora Fonda dostaviti:

- izjavu ovlaštenog instalatera o jamstvenim rokovima za radove (najmanje 2 godine) i opremu (na rokove koji nisu kraći od rokova dobavljača opreme);

- fotodokumentaciju ugrađenog kondenzacijskog bojlera;

- završno izvješće nadzornog inženjera, odnosi se na kondenzacijske bojlere nazivne snage ≥ 30 kW.

Dodatne infomacije o pozivu mogu se dobiti pozivom na 01/6448-402, 01/6448-414 i 01/5391-959, kao i dostavljanjem upita elektroničkom poštom na adresu: bojleri2020@fzoeu.hr.

 

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti