CARNET Projekt 'Podrška ostvarenju jednakih mogućnosti u obrazovanju za učenike s teškoćama u razvoju'

Projektom 'Podrška ostvarenju jednakih mogućnosti u obrazovanju za učenike s teškoćama u razvoju' cilj nam je stvoriti jednake mogućnosti za djecu s teškoćama u razvoju, njihovo uspješnije uključivanje u društvo i na tržište rada, izjavio je ravnatelj CARNET-a

Trenutak uručivanja ugovora.

 

U prostorijama Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije ministrica Nataša Tramišak i izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj, Nj. E. Haakon Blankenborg uručili su prošli četvrtak ravnatelju Hrvatske akademske i istraživačke mreže - CARNET Hrvoju Puljizu ugovor za projekt 'Podrška ostvarenju jednakih mogućnosti u obrazovanju za učenike s teškoćama u razvoju'.

Ukupna vrijednost Ugovora iznosi 3,5 milijuna eura, od čega je tri milijuna eura bespovratnih sredstava iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora, a 500 tisuća eura iznosi nacionalno sufinanciranje.

Cilj Projekta je doprinijeti stvaranju jednakih mogućnosti obrazovanja za djecu s posebnim potrebama u Republici Hrvatskoj. Projekt će provoditi CARNET sa svojim partnerskim organizacijama - Fakultetom elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER), Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu (ERF) i Gradom Reykjavikom - Odjelom za obrazovanje i mlade.

Riječ je o prvom potpisanom Ugovoru u okviru Programa 'Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva' koji se financira sredstvima Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora i Norveškog financijskog mehanizma za razdoblje 2014. - 2021., a kojim upravlja Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU.

Ministrica Tramišak na početku se zahvalila donatorima i cijelom timu koji su prethodnih godina vrijedno radili na pripremi ovog programa i projekta.

- Ovaj projekt i podrška u uključivanju djece s poteškoćama u razvoju sustavnoga obrazovanja jedan je intenzivan projekt koji će biti primjer projekta u okviru programa Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva. Vjerujem da će doći do svih onih koji su u toj potrebi diljem Republike Hrvatske. 35 centara za odgoj i obrazovanje djece s teškoćama u razvoju dobit će vrijednu i kvalitetnu opremu, usmjeriti ih na digitalne vještine te će zasigurno promijeniti i njihovu perspektivu pri uključivanju u samo društvo, a ono što smo već i spomenuli, i kasnije stjecanje određenih vještina pri zaposlenju - istaknula je ministrica Tramišak.

Ravnatelj Hrvatske akademske i istraživačke mreže - CARNET Hrvoje Puljiz rekao je kako je CARNET usmjeren na razvoj i podizanje kapaciteta svih segmenata obrazovnoga sustava.

- Projektom 'Podrška ostvarenju jednakih mogućnosti u obrazovanju za učenike s teškoćama u razvoju' cilj nam je stvoriti jednake mogućnosti za djecu s teškoćama u razvoju, njihovo uspješnije uključivanje u društvo i na tržište rada. Projekt je sveobuhvatan te uz opremanje Centara za odgoj i obrazovanje pomoćnim digitalnim tehnologijama obuhvaća edukaciju odgojno-obrazovnog osoblja i različite aktivnosti podizanja razine svijesti javnosti o važnosti inkluzivnog obrazovanja djece s posebnim obrazovnim potrebama - izjavio je ravnatelj CARNET-a.

Izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj, Nj. E. Haakon Blankenborg kazao je kako je ovaj projekt posebne prirode upravo zbog toga što je usmjeren na ranjive članove našega društva.

- Svaka osoba ima potencijal za učenje, neovisno o pozadini iz koje potiče. Upravo je zbog toga ovaj projekt usmjeren na sve kojima treba dodatna pomoć pri učenju, te nam je cilj svima osigurati jednaku mogućnost u stjecanju znanja i vještina. Ovaj projekt dio je šire kooperacije Norveške, Islanda i Lihtenštajna s 15 članica Europske unije, uključujući Hrvatsku. Zainteresirani smo za rezultate koji će proizaći iz projekta koji ovime pokazuje istinsku suradnju europskih država - istaknuo je veleposlanik Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj, Nj. E. Haakon Blankenborg.

 

Izvor: CARNET

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti