Nakon dugo vremena želim otići u prirodu brati ljekovito bilje

PITANJE: V.Đ. (33) Kako smo ušli u vrijeme koronavirusa, postala sam depresivna i jednostavno nisam imala volje za ništa. K tome patim od nekih dijagnoza, ali sam još uvijek pokretna.

Šumske jagode, ilustracija.

 

Međutim, gledajući jedan dan oko sebe prirodu u Zagrebu i okolici, pojavila mi se želja da šetam i da uberem ljekovite biljke. Možete li me savjetovati što kroz ovaj tjedan mogu ubrati?

ODGOVOR: Prije svega, dajte si šansu za laganu šetnju prilikom koje ćete upijati sve mirise te uživati u prekrasnim bojama koje vas okružuju, kao i u pjevu različitih ptica. Ljudi često žure i ne obraćaju pažnju, ali shvatit ćete koliko je važno ponekad zastati i promotriti stvari oko sebe, smireno, polagano. Upravo ljepota plavog neba s bijelim pahuljastim oblacima, zajedno sa zelenim livadama, šumama, cvijećem, itekako može pobuditi pozitivne osjećaje u vama i maknuti depresiju na stranu.

U ovo vrijeme možete uživati u poljskom cvijeću, među kojima su plavi zvončići, ivančice, ivanjsko cvijeće, crveni makovi. Također, slobodno i uberite koji cvjetak za vazu. Ako imate prilike, uđite i u šume, gdje se mogu pronaći vrganji i lisičke, dok za daljnje prepoznavanje ostalih vrsta preporučamo da se uključite u gljivarsko društvo na vašem području.

Uz poljske putove i pokraj šuma često se mogu pronaći šumske jagode pa za svaki slučaj ponesite malu posudicu s poklopcem.

Što se tiče ljekovitog bilja, još uvijek je aktualna bazga, od koje možete uzeti lišće i cvijet. Naime, iste možete staviti sušiti za čaj, dok se cvijet može iskoristiti za pohanje u gušćoj smjesi za palačinke te za sirup. Ujedno, naberite koprive, trputac uskolisni i širokolisni, stolisnik, ivanjsko cvijeće - bijelo i žuto, a ako imate priliku, odnosno nekog poznatog tko ima vlastiti vrt, zamolite da vam da latice ruža za izradu ružine vodice za kolače i liker od ruža, kao i da smijete nabrati višnje i zelene orahe za liker. Dobro bi bilo nabrati i tratinčice, kao i maslačak te gavez.

Za ovaj tjedan toliko i uživajte u plodovima prirode koliko god možete.

 

In Portal

 

Povezane vijesti