ZABRINJAVAJUĆE Broj slučajeva ospica u porastu, a pandemija covida-19 produbit će problem

Bilo je najmanje 869.770 potvrđenih prijava ospica u 2019. godini, najviše prijavljenih slučajeva od 1996. godine. Ta je brojka 556 posto veća od 132.490 slučajeva prijavljenih 2016.

Cjepivo, dijete

 

Ospice su se vratile posljednjih godina. Novo izvješće Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) otkrilo je da se broj slučajeva ospica u posljednjih nekoliko godina naglo povećao širom svijeta, i to za 556 posto na globalnoj razini od 2016. do 2019. godine.

Međutim, ono najgore tek bi moglo doći. S obzirom da je svijet još uvijek pod okovima velike pandemije, zaostaju programi cijepljenja i nadzora, što izaziva strah da se bolest nastavlja širiti.

Prema izvješću, bilo je najmanje 869.770 potvrđenih prijava ospica u 2019. godini, najviše prijavljenih slučajeva od 1996. godine. Ta je brojka 556 posto veća od 132.490 slučajeva prijavljenih 2016. Od 2016. broj prijavljenih slučajeva ospica povećao se za 1.606 posto u Africi, 19.739 posto u Americi, 194 posto na istočnom Mediteranu, 2.282 posto u Europi, 6 posto u jugoistočnoj Aziji i 36 posto u regiji zapadnog Tihog oceana.

Jasno je i jasno što pokreće ovaj zabrinjavajući trend - manjak cijepljenja.

Postoje razni razlozi zašto su određena područja doživjela pad broja cijepljenja. U Europi i Sjevernoj Americi glavni pokretački čimbenik je sve veće nepovjerenje u cijepljenje i zabrinutost zbog sigurnosti cjepiva, a unatoč brojnim studijama koje pokazuju da su nuspojave izuzetno rijetke. Vrijedno je ovdje naglasiti da je predložena veza između MMR/MMRV cjepiva i autizma nekoliko puta opovrgnuta i diskreditirana.

Drugdje je trend potaknut sukobima koji remete zdravstvene usluge ili općenitim nedostatkom pristupa zdravstvenoj zaštiti. Prema novom izvješću, ovaj će se drugi faktor produbiti tek nakon covida-19.

- Pandemija koronavirusne bolesti 2019. proizvela je u 2020. povećane programske izazove, što je dovelo do toga da je manje djece cijepljeno, uz lošiji nadzor - zaključuje se u izvješću.

- Napredak u uklanjanju ospica tijekom i nakon pandemije zahtijevat će strategije za integriranje politika cijepljenja za sustizanje u ključne usluge imunizacije, osiguranje sigurnog pružanja usluga, angažman kako bi se vratilo povjerenje u zdravstveni sustav i brzi odgovor na izbijanje epidemija.

To je problem kojeg je WHO izuzetno svjestan, piše IFLScience. Zajedno s UNICEF-om nedavno su izdali ‘hitni poziv na akciju’ kako bi se spriječile velike epidemije ospica i dječje paralize koje su potaknute prekidima u zdravstvenim uslugama uzrokovanim covidom-19.

- Covid-19 imao je razoran učinak na zdravstvene usluge, a posebno na usluge imunizacije, širom svijeta - rekao je doktor Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor WHO-a.

- No za razliku od covida, imamo alate i znanje za zaustavljanje bolesti poput dječje paralize i ospica. Potrebni su nam resursi i odlučnost kako bismo iskoristili ove alate i znanja. Ako to učinimo, dječji će životi biti spašeni.

- Ne možemo dopustiti da borba protiv jedne smrtonosne bolesti uzrokuje da izgubimo tlo u borbi protiv drugih bolesti - dodala je Henrietta Fore, izvršna direktorica UNICEF-a.

Damir Fatušić

 

Autor: Damir Fatušić

 

Povezane vijesti