Moja cimerica s invaliditetom žrtva je obiteljskog nasilja

PITANJE: E.Š. (27) Studiram u Zagrebu i moja cimerica ima ozbiljan problem. Primijetila sam da ona ne voli odlaziti kući. Na prvu sam zaključila da joj je zbog invaliditeta život u Zagrebu puno lakši od života u maloj sredini.

 

No nakon povratka s ljetne pauze vidjela sam modrice na njenim rukama, a psihički je potpuno slomljena. Tada mi je na moje inzistiranje priznala da kod kuće trpi fizičko nasilje od strane brata, a čak je i roditelji verbalno omalovažavaju. Kome se može obratiti za pomoć? Postoji li neka telefonska linija na kojoj bi joj mogli dati potrebne informacije o njenim pravima i kako se oduprijeti nasilju? Koja su prava žrtve nasilja u obitelji u sustavu socijalne skrbi?

ODGOVOR: Žrtva nasilja u obitelji može prijaviti nasilje policijskoj postaji, državnom odvjetništvu ili centru za socijalnu skrb, a pomoć žrtvama pružaju brojne ustanove i nevladine organizacije.

Zdravstveni radnici, radnici u ustanovama socijalne skrbi, u vjerskim ustanovama, humanitarnim organizacijama ili organizacijama civilnog društva, u odgojno-obrazovnim ustanovama te sve druge stručni radnici koje u svom radu dolaze u kontakt sa žrtvama nasilja u obitelji, dužni su prijaviti policiji ili državnom odvjetništvu počinjenje nasilja u obitelji za koje su saznali u obavljanju svojih poslova.

Stručni  radnici Centra za socijalnu skrb prilikom postupanja o sumnji na nasilje u obitelji dužni su: upoznati žrtvu s mogućnosti smještaja zajedno s maloljetnom djecom u sklonište ili dom za žrtve obiteljskog nasilja, u suradnji s odgovarajućim nevladinim organizacijama, izraditi plan sigurnosti, posredovati i pomoći kod ostvarivanja prava na besplatnu pravnu pomoć i zastupanje kod Hrvatske odvjetničke komore, pomoći i posredovati kod ostvarivanja prava na besplatnu zdravstvenu zaštitu, uputiti u odgovarajuće savjetovalište za žrtve nasilja u obitelji.

Brojevi SOS linija za pomoć žrtvama obiteljskog nasilja nalaze se ovdje.

Autor: In Portal

 

Povezane vijesti