USUSRET JESENI Zaštitite se ranije uz jači imunitet jer gripa i korona dolaze zajedno

Prehrana s puno masti, osobito višestruko nezasićena biljna ulja poput kukuruznog, sojinog, suncokretovog te hrana s puno dodanih jednostavnih šećera, može smanjiti otpornost tijela u sezoni u kojoj vladaju viroze i prehlade, rekla je Eva Pavić

 

- Jesen i zima donijet će nove izazove u kontroli širenja koronavirusa, jer u to vrijeme 'stižu' i druge zimske bolesti, poput prehlade i gripe, koje mogu oslabiti imunitet i učiniti nas podložnijima infekciji koronavirusom. Oslabjeli imunitet podrazumijeva i veći rizik da se razviju teži simptomi Covida-19. Što se toga tiče, građani koji dugoročno prakticiraju zdrave životne navike svakako su u prednosti – rekao je molekularni biolog dr. Kristijan Ramadan, hrvatski znanstvenik i redovni profesor na Sveučilištu u Oxfordu, što je objavio hr.n1info.com.

- Kad je u pitanju korona, pa i obična gripa, dosad se pokazalo da se teže komplikacije češće razvijaju kod ljudi koji imaju neke kronične bolesti koje su povezane s oslabjelim imunitetom, poput dijabetesa. Češće obolijevaju starije osobe, koje nerijetko imaju više dijagnoza, a često se nedovoljno kreću i ne hrane dovoljno kvalitetno, što također utječe na imunitet. Na povećani rizik svakako utječu i neki dodatni faktori, poput pretilosti i pušenja, dok ga zdrave životne navike koje se prakticiraju dugoročno smanjuju – pojasnio je dr. Ramadan.

Ujedno je dodao kako nagli zaokret u navikama u idućih mjesec dana ne može pružiti ozbiljnu zaštitu od virusa, no ako ste se do sada hranili zdravo, nastojali dovoljno kretati i paziti na zdravlje, dodatna pažnja u idućih mjesec do dva sigurno može doprinijeti tome da snažniji dočekate 'zimske bolesti'.

Konstatirano je da na slabljenje imuniteta ponajviše utječe izloženost stresu, uslijed kojeg se iscrpljuju zalihe vrijednih nutrijenata u organizmu te nekvalitetna prehrana, kojom ih u toj situaciji ne uspijevamo nadoknaditi. Dodatno, na to može utjecati i manjak boravka na svježem zraku – a sada zbog koronavirusa svi manje izlazimo i više boravimo u zatvorenim prostorima – što može biti povezano s nedostatkom D vitamina, jednog od vrlo važnih vitamina upravo u izgradnji imuniteta.

Ukratko, za očuvanje zdravlja važno je pronaći način da otklonimo stres ili da se bolje nosimo s njim, držati se zdravih prehrambenih navika i barem nekoliko puta tjedno pobjeći u prirodu, obližnji park, šumu i slično, gdje možemo prošetati i biti barem umjereno aktivni. No, nije važno samo ono što bismo trebali činiti ili jesti, nego i to da se klonimo nekih vrsta hrane ili navika koje inače slabe imunitet.

- Prehrana s puno masti, osobito višestruko nezasićena biljna ulja poput kukuruznog, sojinog, suncokretovog te hrana s puno dodanih jednostavnih šećera, može smanjiti otpornost tijela u sezoni u kojoj vladaju viroze i prehlade – rekla je Eva Pavić, specijalistica kvalitete i sigurnosti hrane i voditeljica Službe za prehranu i dijetetiku KBC-a Zagreb.

I loš san, ili manjak sna, negativno utječu na imunitet pa treba povesti računa o tome da osiguramo vremena za kvalitetan odmor organizma. To uključuje i potrebu da si osiguramo barem pola sata dnevno za opuštanje.

- Uz to što se naš organizam sam aktivno bori protiv virusa i bakterija koje donose bolest, tako da proizvodi antitijela u borbi protiv ‘neprijatelja’ (bakterija i virusa), te ono što možemo učiniti zdravim navikama, zaštitu organizma možemo pojačati i cijepljenjem, što se posebno preporučuje najugroženijim skupinama: kroničnim bolesnicima i starijim osobama – istaknula je liječnica i fitoaromaterapeutkinja Ksenija Kranija Pokupec.

 

Autor: Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti