ZNANSTVENO ISTRAŽIVANJE Neurološki simptomi kod Covid-19 pacijenata češći su nego se mislilo

Analiza Covid-19 istraživanja otkrila je da oko polovine hospitaliziranih pacijenata ima neurološke simptome, za koje autori kažu da sugeriraju da bolest nije samo respiratorna infekcija, nego da prijeti cijelom živčanom sustavu

 

Analiza koju su proveli istraživači s Feinberg medicinskog fakulteta Sveučilišta Northwestern i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Koloradu utvrdila je da su pacijenti koji su hospitalizirani imali neurološke manifestacije zbog Covid-19 infekcije - od blažih simptoma kao što su glavobolja, vrtoglavica, slabost i bolovi u mišićima, poteškoće u koncentraciji i gubitak mirisa i okusa pa do ozbiljnijih medicinskih komplikacija poput epileptičkih napadaja i moždanih udara.

Bolest može utjecati na mozak, leđnu moždinu, živce i mišiće na nekoliko različitih načina, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Annals of Neurology. Bolest napada pluća i srce, što može dovesti do nedostatka kisika u mozgu ili ugrušaka koji mogu dovesti do moždanog udara. Virus također može izravno zaraziti mozak, kao što je pokazano u nedavnoj studiji slučaja u časopisu JAMA Neurology. Neurološki simptomi mogu biti uzrokovani i reakcijom imunološkog sustava, koja upalom može uzrokovati oštećenje mozga i živaca.

- Zbog svoje rasprostranjenosti širom svijeta i višefaktorskih patogenih mehanizama, Covid-19 predstavlja globalnu prijetnju cijelom živčanom sustavu - pišu autori u radu.

- Dok se nadamo cjepivu ili lijeku, neurolozi će igrati važnu ulogu u dijagnostici, ispitivanju i liječenju mnogih neuroloških manifestacija Covid-19 bolesti.

Iako su neurološki simptomi pronađeni u oko polovice hospitaliziranih pacijenata, teži slučajevi bili su rjeđi. Sveukupno, 25 posto pacijenata pokazalo je poremećaj u radu središnjeg živčanog sustava, uključujući vrtoglavicu (17 posto), glavobolju (13 posto) i oslabljenu svijest (7,5 posto). Tri posto imalo je akutnu cerebrovaskularnu bolest (poremećaji koji utječu na krvne žile i dotok krvi u mozak), 0,5 posto je doživelo ataksiju (gubitak pune kontrole tjelesnih pokreta), a 0,5 posto epileptičke napadaje, piše IFLScience.

- Važno je da javnost i liječnici budu svjesni toga, jer infekcija SARS-COV-2 može u početku biti popraćena neurološkim simptomima, prije nego što se pojave groznica, kašalj ili respiratorni problemi - navodi u izjavi autor studije doktor Igor Koralnik, voditelj neuro-zaraznih bolesti i globalne neurologiju na Feinberg medicinskom fakultetu Sveučilišta Northwestern.

Malo se zna o dugoročnim implikacijama neuroloških utjecaja Covid-19 bolesti, a tim znanstvenika će sada pratiti neke pacijente kako bi pokušali utvrditi jesu li neurološki problemi privremeni ili trajni.

 

Autor: Damir Fatušić

 

Povezane vijesti