KRV NIJE VODA Studija otkriva rizik od autizma za djecu s tetkama, stričevima ili ujacima s autizmom

Djeca koja imaju tetku, strica ili ujaka s autizmom imaju više nego dvostruko veću vjerojatnost da i njima bude dijagnosticiran ovaj razvojni poremećaj

 

Novo istraživanje otkriva da oko tri do pet posto djece čiji roditelji imaju braću i sestre s poremećajem iz spektra autizma također imaju autizam. Za usporedbu, autizam ima oko 1,5 posto sve djece u općoj populaciji.

Istraživači su pregledali zdravstvene podatke gotovo 850 tisuća djece rođene u Švedskoj između 2003. i 2012. te podatke njihovih obitelji. Kod oko 13 tisuća djece dijagnosticiran je autizam, navodi Disability Scoop.

Prema nalazima nedavno objavljenima u časopisu Biological Psychiatry, među djecom čije su majke imale braću i sestre s autizmom stanje je bilo tri puta češće nego u općenitoj populacij. Ako je djetetov otac imao braću i sestre s autizmom, tada je dijete imalo dvostruko veći rizik u odnosu na opću populaciju.

Studija je otkrila da izgledi nisu značajno različiti ako roditelj ima brata ili sestru s autizmom.

Nalazi pružaju prvu procjenu rizika od autizma za čitavu populaciju djece s tetkama, stričevima ili ujacima s poremećajem iz spektra autizma, pokazali su Nacionalni instituti za zdravstvo koji su financirali istraživanje.

- Rezultati pružaju važne nove informacije za savjetovanje ljudi koji imaju brata ili sestru s poremećajem iz spektra autizma - kaže Alice Kau iz Podružnice za intelektualne i razvojne poteškoće NIH-ovog Nacionalnog instituta za zdravlje djeteta i ljudski razvoj Eunice Kennedy Shriver.

 

Piše: Damir Fatušić