KONGO Najgora epidemija ospica uzrokovala već više od 6.000 smrtnih slučajeva

U Demokratskoj Republici Kongo umrlo je više od 6.000 ljudi u onome što Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) naziva ‘najvećom svjetskom epidemijom ospica’

 

Lokalni zdravstveni djelatnici zahtijevaju ‘odgovarajuće financije’ kako bi se okončala ova dugotrajna epidemija koja je zahvatila na tisuće kongoanskih obitelji. Već je utrošeno 27,6 milijuna dolara, ali potrebno je dodatnih 40 milijuna za podršku reakcijama na terenu i provedbu šestomjesečnog plana za cijepljenje djece u dobi od šest do 14 godina. Jedan od četiri prijavljena slučaja ospica pogađa djecu stariju od pet godina.

- Činimo sve da ovu epidemiju stavimo pod kontrolu. Ipak, da bismo bili zaista uspješni, moramo osigurati da se nijedno dijete ne suoči s nepotrebnim rizikom od smrti zbog bolesti koju je moguće lako spriječiti cjepivom. Pozivamo naše donatorske partnere da hitno pojačaju svoju pomoć - rekao je doktor Matshidiso Moeti, regionalni direktor WHO-a za Afriku, u izjavi koju je objavila agencija 2. siječnja.

Početkom prošle godine u centralnoafričkoj državi prijavljeno je 310.000 slučajeva ospica, uprkos tome što je u cijeloj zemlji cijepljeno više od 18 milijuna djece mlađe od pet godina. Zdravstveni dužnosnici navode da nisku stopu procijepljenosti u nekim područjima dodatno pogoršavaju neuhranjenost, slabi javnozdravstveni sustavi, epidemije drugih bolesti, kao i nestabilnost i poteškoće u pristupu zdravstvenoj zaštiti.

U prosincu je Samoa proglasila izvanredno stanje nakon što je pogođena toliko ekstremnom epidemijom ospica da je od obitelji zatraženo da objese crvene zastave ispred svojih domova kako bi označili da članovi kućanstva trebaju cijepljenje. Zdravstveni dužnosnici rekli su za IFLScience da je niska procijepljenost ovu otočnu državu učinila ‘izuzetno ranjivom’ na ospice, što je prouzročilo više od 5.600 infekcija i smrt najmanje 81 osobe, od kojih su većina bile bebe.

Visoko zarazna virusna bolest gotovo se uvijek može spriječiti davanjem sigurnog i učinkovitog cjepiva, navodi WHO. Uprkos tome, epidemije ospica u zapadnim zemljama nedavno su zabilježile ponovni rast, uglavnom zbog ‘anti-vaxxera’, pokreta osoba koje vjeruju da cijepljenje uzrokuje bezbroj zdravstvenih problema, uključujući autizam, unatoč neprekidno rastućem broju dokaza koji ukazuju na suprotno. Zemlje s manjim primanjima poput Demokratske Republike Kongo posebno su osjetljive na virulentne bolesti.

WHO izvještava da je u 2018. godini od ospica umrlo više od 140.000 ljudi, uglavnom djece. Bolest je uzrokovana virusom iz obitelji paramyxovirusa i prenosi se zrakom, da bi zatim zarazio dišne ​​putove te se potom proširio po cijelom tijelu.

Damir Fatušić