Vjerovali ili ne: Nuklearke ne povećavaju rizik od dječje leukemije

Istraživanjem je bilo obuhvaćeno oko deset tisuća djece mlađe od pet godina - gotovo svi slučajevi dječje leukemije u Britaniji od 1962. do 2007. i utvrđeno je da ne postoji nikakav očigledni rizik od života blizu nuklearke

Unatoč strahu javnosti, nuklearne elektrane ne povećavaju rizik od leukemije, odnosno non-Hodgkinova limfoma kod djece koja žive u njihovoj blizini, utvrdili su britanski znanstvenici.
Istraživanjem je bilo obuhvaćeno oko deset tisuća djece mlađe od pet godina - gotovo svi slučajevi dječje leukemije u Britaniji od 1962. do 2007. i utvrđeno je da ne postoji nikakav očigledni rizik od života blizu nuklearke.

Voditelj istraživanja John Bithell iz instituta Childhood Cancer Research Group podsjetio je da u Britaniji još od 1980-ih vlada strah od leukemije djece koja žive u blizini nuklearki, nakon televizijskog priloga po kojem je bilo više slučajeva raka kod djece koja su živjela u blizini nuklearke Sellafield na sjeverozapadu Engleske.

Od tada u Britaniji i drugim europskim zemljama bilo je dijametralno suprotnih znanstvenih zaključaka o rizicima razvoja raka kod djece u blizini nuklearnih elektrana.

Tako je njemačko istraživanje objavljeno 2007. utvrdilo značajno veći rizik.

S druge strane, britansko istraživanje koje je obuhvatilo 35-ogodišnje razdoblje i koje je proveo odbor za zdravstvene aspekte zračenja u okolišu 2001. pokazalo je da nema dokaza da život u blizini nuklearki povećava rizik razvoja dječje leukemije.

Bithell kaže kako bi rezultati njegova istraživanja objavljenog u petak u časopisu British Journal of Cancer trebali umiriti javnost.

"Naše istraživanje uzelo je u obzir gotovo svaki slučaj dječje leukemije u Britaniji i, što je umirujuće, nije utvrdilo nikakve veze sa životom u blizini nuklearnih elektrana", kazao je.

Leukemija je rak nezrelih bijelih krvnih zrnaca koja se najčešće javlja kod djece u dobi između druge i četvrte godine života.

Rijetka je i u Britaniji godišnje pogađa oko 500 djece. Stručnjaci kažu da je izlječiva u 85 do 90 posto slučajeva.

Bithellov tim mjerio je udaljenost djece od nuklearki u vrijeme njihova rođenja te u vrijeme pojave leukemije ili non-Hodgkinova limfoma, a podatke su uzeli iz nacionalne baze dječjih karcinoma koja vodi evidenciju od 1962. i smatra se da obuhvaća 99 posto svih slučajeva leukemije.

Stručnjaci koji nisu povezani su ovim istraživanjem ocjenjuju da su rezultati ovog istraživanja umirujući ali da oni ipak ne isključuju svaki mogući rizik pa je i dalje važno pratiti razinu zračenja u blizini nuklearki kao i učestalost karcinoma kod ljudi koji žive u njihovoj blizini.

Hina