Oslabljen imunitet kao posljedica invaliditeta

PITANJE: A. R. (38) Ove godine mi se povremeno javljaju curenje i svrbež nosa, kihanje, ali i temperatura. Mnogi mi kažu da je uzrok peludna alergija, ali čudi me da se javlja u mojim godinama.

 

Nikada ranije nisam imala problem s alergijama, pa ne znam prepoznati razliku između simptoma peludne alergije i prehlade. Kako prepoznati peludne alergije i gdje se mogu testirati? Koji bi mogao biti uzrok ako je ovo alergija i kako se mogu zaštititi? Napominjem kako imam oslabljen imunitet, što je posljedica mog invaliditeta.

ODGOVOR: Uzročnici alergije – alergeni su brojni. Među najčešće alergene ubrajaju se: pelud, grinje, kućna prašina,  životinjska dlaka, spore plijesni, hrana, otrovi insekata i UV zrake.

Alergeni iz hrane mogu uzrokovati smetnje vezane za probavni sustav, ali i sustavne i kožne reakcije. Ubodi insekata, kao i lijekovi i cjepiva izazivaju sustavne ili samo kožne reakcije. Sklonost alergijama je nasljedna, pa je važan podatak o alergijskoj bolesti u obitelji jer primjerice kod djeteta čiji je jedan roditelj alergičar rizik pojave alergijske bolesti iznosi oko 30 posto.

Najčešći oblik alergije upravo je peludna alergija koja se kod ljudi može javiti u bilo kojoj dobi. Nažalost, jednom kada se alergije pojave, teško ih se riješiti, a uz liječničku pomoć simptomi se mogu samo smanjiti i ublažiti. Peludna zrnca nevidljiva su golim okom i veoma rasprostranjena jer se šire pomoću vjetra na velike udaljenosti.

Najčešće se simptomi javljaju odmah nakon izloženosti alergenu, a uključuju curenje i svrbež nosa, kihanje, suzne oči te su smanjeni osjeti mirisa i okusa. Ako su simptomi vrlo izraženi i česti, alergija može prerasti u ozbiljnije zdravstvene teškoće, astmu ili konjunktivitis. Kako biste se zaštitili, preporučuje se izbjegavanje boravka u prirodi u jutarnjim satima jer je koncentracija peludi tada najveća. Ako ste alergični, prostorije u kojima boravite ne biste trebali provjetravati ujutro.

Ponekad je teško razlikovati simptome sezonske alergije od obične prehlade ili viroze. Sezonska alergija (rinitis) najčešće se javlja u doba godine kada počinje polenacija (proizvodnja peludi) raznog bilja.

Na prehladu upućuju simptomi poput povišene temperature i kašlja, međutim oni nestaju spontano nakon kraćeg vremena za razliku od simptoma alergije koji traju znatno duže i najčešće se smiruju tek uz primjenu odgovarajućih lijekova.

Postoji više tehnika izvođenja alergološkog testiranja, a testiranje se može provesti u gotovo svim bolnicama ili pak u privatnim laboratorijima.

In Portal