MITOLOŠKA HRANA Postoje li namirnice zbog kojih ćete lakše mršavjeti?

Namirnice koje imaju malo kalorija i visok udio vode i vlakana, kao što su celer, zelena salata, grejp, krastavac i brokula, često su navedene kao primjer hrane s 'negativnim kalorijama'

 

Postoji mit da određene vrste hrane imaju 'negativne kalorije', što znači da trošite više kalorija jedući i probavljajući tu hranu nego ih ona uopće sadrži. Nova, još neobjavljena studija je dala neke važne empirijske dokaze da negativne kalorije ne postoje. No istraživanje nosi i neke dobre vijesti, prenosi LiveScience.

Namirnice koje imaju malo kalorija i visok udio vode i vlakana, kao što su celer, zelena salata, grejp, krastavac i brokula, često su navedene kao primjer hrane s 'negativnim kalorijama'. To je razlog zašto se često sugeriraju u kratkotrajnim, ponekad zabrinjavajuće ekstremnim dijetama za mršavljenje. Za potrebe ove studije, koja jedostupna na stranici BioRxiv, istraživači su posebno detaljno analizirali celer, jer je najspominjaniji primjer s ovom navodnom karakteristikom.

Istraživači sa Sveučilišta Alabama hranili su guštere celerom i izmjerili koliko je kalorija izgubljeno nakon svakog obroka. U prosjeku, gušteri su zadržali četvrtinu kalorija unesenih svakim obrokom. Jedna trećina kalorija bila je potrebna za probavu, 43 posto se izlučilo izmetom ili urinom, a preostalih 24 posto apsorbirali su gušteri. Sve ovo znači da dio kalorija jest bio konzumiran, a celer nema 'negativne kalorije'.

Iako je studija zaključila da negativne kalorije nisu stvarnost, celer ostaje siromašan hranjivim tvarima, što je 'dobra vijest' iz studije. Unatoč tome što unosite kalorije, količina je toliko mala da ne pokriva metabolički budžet tijela i na kraju ćete završiti s 'negativnim budžetom', što znači da konzumiranje tih vrsta hrane može dovesti do gubitka tjelesne mase.

Iako je studija razmotrila samo celer i guštere, koristili su nalaze kako bi napravili neke pretpostavke o tome postoje li druge često spominjane namirnice s negativnim kalorijama, uključujući lubenicu, rajčicu, mrkvu, jabuke i borovnice. Procijenili su da će ljudi zadržati između 19 i 50 posto kalorija iz tih namirnica, ali i one će vas odvesti u 'negativni metabolički budžet'.

No da bi samo pokrila osnovni metabolizam, ignorirajući kretanje, odrasla žena bi trebala pojesti 12,6 kilograma sirovog celera, devet kilograma sirovih rajčica, ili 4,3 kilograma sirove mrkve.

- Umjesto označavanja takve hrane 'negativno kalorijskom', bilo bi točnije opisati je hranom  'negativnog budžeta', čija će potrošnja pogodovati negativnom dnevnom energetskom budžetu, a time i gubitku težine putem katabolizma tjelesne masti - pišu znanstvenici u radu koji je poslan u časopis Journal of Experimental Biology.

Damir Fatušić