IZDAVAČKA KUĆA USUN: Ovaj Božić bit će ukrašen i motivima hrvatskih umjetnika s invaliditetom

Hrvatski članovi Udruge umjetnika koji slikaju rukama i nogama su Maria-Kristina Božičević, Marija Glavičić-Počuć, Alen Kasumović, Stjepan Perković, Goran Radić te pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak

Motivi koji će krasiti božićno-novogodišnje čestitke u izdanju tvrtke USUN djelo su hrvatskih umjetnika koji slikaju rukama i nogama. Isti će umjetnici svoja djela prezentirati i na kalendarima za 2019. godinu. Izdavačka kuća umjetnika koji slikaju rukama i nogama USUN d.o.o. ne krije zadovoljstvo odrađenim poslom i vjeruje kako će čestitke i kalendari oslikani motivima naših umjetnika s invaliditetom izazvati zasluženu pozornost javnosti.

- U našoj božićno-novogodišnjoj kolekciji za 2018.  koristili smo motive slikara, člana i stipendista Stjepana Perkovića, i to na čestitkama Sveta tri kralja i Spokojno selo, te na džepnom i umjetničkom kalendaru za 2019. godinu - pojasnila je Andreja Podlesnik, voditeljica Izdavačke kuće USUN u Hrvatskoj.

Podlesnik je ujedno napomenula kako se radi o Međunarodnoj udruzi čiji su članovi umjetnici iz cijelog svijeta, a izdavačke kuće - sukladno pravilu Međunarodne udruge umjetnika koji slikaju rukama i nogama - koriste motive ne samo domaćih umjetnika, već i stranih.

- Prema tome, na našim su čestitkama i u našim kalendarima, pored domaćih, predstavljeni i strani umjetnici. Našim umjetnicima, a i Izdavačkoj kući umjetnika koji slikaju ustima i nogama iz Hrvatske, izuzetno je drago kada vidimo zastupljenost hrvatskih slikara u artiklima stranih izdavačkih kuća. Pretpostavljamo da je i stranim umjetnicima drago kada vide da su njihovi motivi odabrani u našim kolekcijama. Na taj način umjetnost svih članova i stipendista Međunarodne udruge može biti viđena i cijenjena po cijelom svijetu - rekla je Podlesnik.

Inače, Izdavačka kuća umjetnika koji slikaju ustima i nogama d.o.o. zastupa interese slikara s invaliditetom - članova i stipendista Međunarodne udruge slikara koji slikaju ustima i nogama - u Hrvatskoj od 2004. godine. Od osnivanja glavna djelatnost je slanje kolekcija čestitaka, isključivo s motivima umjetnika koji slikaju ustima i nogama, kao neobvezujuće ponude putem pošte na kućne adrese. Kako su istaknuli, svi drugi oblici prodaje bili bi preskupi.

Našu neobvezujuću ponudu niste dužni kupiti ni vratiti. Ako našu ponudu prihvatite, istu možete platiti po priloženom nalogu za plaćanje, koji je uključen kao instrument lakšeg izvršenja plaćanja, uglavnom starijoj populaciji. Naše neobvezujuće ponude nisu zamišljene kao emocionalni apel za prikupljanje dobrovoljnih priloga. Kupnjom kolekcija i drugih proizvoda s motivima slikara koji slikaju ustima i nogama podržavate rad i dajete poticaj za daljnje stvaralaštvo našim slikarima. U većini slučajeva invalidnost predstavlja gubitak osobne slobode i nemogućnost samostalnog življenja. Slikanjem ustima ili nogama naši slikari su produktivni članovi svoje okoline, koji žive od svog stvaralaštva te si time omogućuju samostalno uzdržavanje - pojašnjavaju iz USUN-a.

Iz Izdavačke kuće podsjećaju da je Udrugu umjetnika koji slikaju ustima i nogama 1956. godine osnovao Arnulf Erich Stegmann, slikar koji je u ranom djetinjstvu zbog dječje paralize izgubio sposobnost korištenja ruku.

Unatoč mnogim poteškoćama, bio je ustrajan u svojoj odluci da ne dopusti da mu njegovo trajno tjelesno oštećenje nametne ograničenja. Krenuo je u potragu za drugim umjetnicima s posebnim potrebama, koji su, kao i on, slikali ustima ili nogama. Tražio je pojedince koji bi morali posjedovati određenu razinu stručnosti u umjetnosti, razinu koja bi odgovarala profesionalnom umjetniku koji nema tjelesnih oštećenja. Od grupice entuzijasta koja se, tako okupljena, željela izboriti za svoja temeljna ljudska prava i ukazati da i osobe s invaliditetom mogu utjecati na društvo u kojemu žive, ona je prerasla u međunarodno poznatu i priznatu organizaciju koja spomenute slikare podržava kao ravnopravne i jednakovrijedne pripadnike društva, omogućuje njihov razvoj u umjetničkom smislu, a ponajprije im pomaže da sami ostvare svoju materijalnu sigurnost i samostalnost.

Udruzi VDMFK, jedinstvenoj organizaciji za samopomoć, danas pripada više od 800 umjetnika iz 74 zemalja svijeta, koji u Udruzi djeluju kao punopravni članovi, pridruženi članovi, odnosno stipendisti.

Hrvatski članovi Udruge su Maria-Kristina Božičević, Marija Glavičić-Počuć, Alen Kasumović, Stjepan Perković, Goran Radić te pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak.

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti