Kao osoba s invaliditetom uspjela sam se zaposliti i osamostaliti, no sada mi treba pomoć u kući

PITANJE: N. O. (28) Rođena sam s invaliditetom, ali roditelji su jako puno ulagali u moju rehabilitaciju i doista sam se osposobila za samostalan život. 


Mnogi nisu vjerovali u tu mogućnost, no uspjela sam se čak i zaposliti. Već deset godina živim sama i radim od kuće, ali roditelji su mi pomagali u onim kućanskim poslovima koji su meni bili nemogući. Problem se pojavio nakon što su roditelji ostarjeli i odlučili živjeti u staračkom domu. Potpuno ih razumijem, nisu više bili u stanju voditi vlastito kućanstvo i još uskakati po potrebi meni. 
Zato vam se javljam s upitom tko ima pravo na uslugu pomoć u kući i što ona obuhvaća? Koje uvjete moram ispunjavati i kome predajem zahtjev za pomoć u kući? Potrebna mi je pomoć u nabavci namirnica, odlasku liječniku i slično, pa me interesira tko je pružatelj tih usluga, ako zadovoljavam uvjete za njihovo ostvarivanje?
ODGOVOR:
Usluga pomoć u kući obuhvaća organiziranje prehrane, obavljanje kućanskih poslova, održavanje osobne higijene i obavljanje ostalih svakodnevnih potreba. 
Usluga pomoć u kući se priznaje: osobi kojoj je zbog tjelesnog, mentalnog, intelektualnog ili osjetilnog oštećenja ili trajnih promjena u zdravstvenom stanju prijeko potrebna pomoć druge osobe; osobi kojoj je zbog privremenih promjena u zdravstvenom stanju prijeko potrebna pomoć druge osobe; starijoj osobi kojoj je prema procjeni centra za socijalnu skrb potrebna pomoć druge osobe.
Uvjeti za priznavanje prava na pomoć u kući su da: osoba nema mogućnosti da joj pomoć osiguraju roditelj, bračni drug i djeca, osoba nema sklopljen ugovor o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju, na području prebivališta osobe moguće je osigurati takvu pomoć pod uvjetima i na način propisan Zakonom o socijalnoj skrbi, osoba nije otuđila nekretnine ili pokretnine veće vrijednosti u posljednjih godinu dana od dana podnošenja zahtjeva za priznavanje prava na socijalnu uslugu ili dana pokretanja postupka po službenoj dužnosti, prihod samca ili prihod po članu kućanstva ne prelazi iznos od 1500 kuna (300 posto osnovice). Ako prihod samca ili prihod po članu kućanstva prelazi iznos od 1500 kuna (300 posto osnovice), a nije veći od 2000 kuna (400 posto osnovice), korisniku koji ispunjava gore navedene uvjete priznaje se pravo na 50 posto cijene troškova usluge pomoći u kući.
Pomoć u kući obuhvaća: organiziranje prehrane (nabava i dostava gotovih obroka u kuću), obavljanje kućnih poslova (dostava živežnih namirnica, pomoć u pripremanju obroka, pranje posuđa, pospremanje stana, donošenje vode, ogrjeva i slično, organiziranje pranja i glačanja rublja, nabava lijekova i drugih potrepština i dr.), održavanje osobne higijene (pomoć u oblačenju i svlačenju, u kupanju i obavljanju drugih higijenskih potreba), zadovoljavanje drugih svakodnevnih potreba.
Uslugu pomoć u kući mogu pružati centri za pomoć u kući, domovi socijalne skrbi, centri za pružanje usluga u zajednici, udruge, vjerske zajednice, druge pravne osobe i obrtnici koji pružaju socijalne usluge te fizičke osobe koje usluge pomoći u kući obavljaju kao profesionalnu djelatnost.
Postupak ostvarivanja prava provode Centri za socijalnu skrb nadležni prema prebivalištu korisnika. Adrese i telefonske brojeve centara za socijalnu skrb možete pronaći na internetskim stranicama Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.
In Portal