Sindrom slomljenog srca: Ljubav može uzrokovati ozbiljne zdravstvene tegobe

Znanstvenici su dokazali da ljubavna patnja može uzrokovati stvarnu bol. Prema najnovijoj studiji, psihičke patnje nakon prekida ljubavne veze stvaraju osjećaj boli jednak onom kada slomite ruku ili nogu

Sindrom slomljenog srca potiče emocionalni šok uzrokovan smrću voljene osobe, prekidom veze ili stresom. Simptomi su kao kod srčanog udara, jaka bol u prsima, otežano disanje, oslabljena sposobnost srca da "pumpa“ krv  i poremećaj u krvnoj slici, ali ne dolazi do blokade arterija te za razliku od pravog srčanog udara kod većine nije fatalan i osoba se oporavi za nekoliko tjedana. Pogađa pripadnike oba spola, ali žensko srce teže podnosi stres upravo zbog građe ženskog srca čiji mišić drugačije reagira, stoga su žene čak 9,5 puta podložnije ovom sindromu od muškaraca.
Točan uzrok nije poznat, pretpostavlja se da ulogu u nastanku sindroma imaju hormoni stresa, privremeno suženje krvnih žila i promijene u srčanom mišiću koje ometaju rad lijeve klijetke. Osobe sa sindromom slomljenog srca najčešće prije postavljanja ove dijagnoze nisu imale simptome bolesti srca. Na snimku arterija nema dokaza o začepljenju krvnih žila. U krvi se očituje blago povećanje specifičnih srčanih enzima, koji se pojavljuju kada je srce oštećeno. U dokazivanju sindroma slomljenog srca najvažniju ulogu ima ultrazvuk srca.

Ljubav je ponekad patnja

Sindrom slomljenog srca kao medicinski fenomen prvi put su opisali japanski liječnici 1990. godine, ime takocubo kardiomiopatija dobio je po vrsti lonca koji Japanci upotrebljavaju u svojoj kuhinji, a nalikuje na srce čovjeka koji ima srčani napad.
Znanstvenici su dokazali da ljubavna patnja može uzrokovati stvarnu bol. Prema najnovijoj studiji, psihičke patnje nakon prekida ljubavne veze stvaraju osjećaj boli jednak onom kada slomite ruku ili nogu. Prilikom toga naučnici su utvrdili da mozak ispušta kemikaliju koja utječe na slabljenje srčanog mišića. Znanstvenici kalifornijskog univerziteta i dr. Naomi Ajzenberger u studiji koju su proveli 2010. godine potvrdili su da se emotivna bol javlja u istom dijelu mozga kao i fizička bol te se može liječiti tabletama na bazi paracetamola. Dr. Ajzenberger otkrila je i da su ljudi koji imaju gen zbog kojeg su osjetljiviji na fizičku bol, ranjiviji na društveno odbijanje. Interesantno je da je odnos između fizičke i psihičke boli dvosmijeran. Tako da lijekovi protiv fizičkih bolova mogu ublažiti i psihičku bol, kao i da emotivna podrška (držanje za ruku, dodir) može olakšati fizičku bol.

Traume uzrokovane prekidom veze

Studija koju je provela profesorica Robin Simon s američkog sveučilišta Wake Forest otkrila je da muškarci izvlače više dobrih osjećaja iz ljubavnih veza od žena, pa time kada veza pukne to ima dramatičniji utjecaj na njih. Objašnjenje je da raspad veze ima utjecaj na kompletan osjećaj muškarčevog ega i samopoštovanja, posebno stoga što oni za razliku od žena teže pokazuju i dijele svoje osjećaje s obitelji ili prijateljima. Žene emotivan stres izražavaju depresijom i tugom, dok će se muškarci najvjerojatnije okrenuti porocima, navela je profesorica Simon u provedenoj studiji.
Srećom, za razliku od infarkta, kod sindroma slomljenog srca se pacijent sasvim oporavi ako mu se pruži odgovarajuća medicinska pomoć, dok srčani udar ostavlja trajne posljedice. Smrtni ishod je veoma rijedak, dok se u 20 posto pacijenata razvije srčana slabost.

Piše: Božica Ravlić