John's Crazy Socks: Kako invaliditet može biti prednost u poslovnom svijetu

"Kad razgovaram s poslodavcima, kažem im da je apsolutno neophodno zaposliti ljude s invaliditetom. Ne zato što je to ispravno, ne zato što su dobri ljudi, nego zato što svi traže dobre radnike", objašnjava Mark

 

U 2016. godini, 21-godišnji John svom je ocu Marku rekao da želi započeti biznis kada završi srednju školu, ali nije bio siguran kakav biznis. Naposljetku, zajedno su došli do ideje.

"John je nosio lude i šarene čarape cijeli svoj život, pa je to bilo nešto što je volio i predložio je da prodajemo čarape", kaže Mark.

"Čarape su zabavne, kreativne i šarene i dopustile su mi biti ja", kaže John, koji ima Down sindrom.

I tako je stvoren John's Crazy Socks.

Godinu dana kasnije, kažu da su ostvarili 1.4 milijuna dolara prihoda, prikupili 30.000 dolara za dobrotvorne svrhe i isporučili čarape kupcima poput kanadskog premijera Justina Trudeaua i bivšeg američkog predsjednika George H. W. Busha.

Online trgovina ima oko 1.400 različitih vrsta čarapa, a svaka narudžba se isporučuje istog dana s paketićem slatkiša i ručno napisanom porukom zahvale, a John će ih dostaviti osobno, ako živite u blizini.

Kao lice tvrtke, John također prisustvuje trgovinskim događajima, razgovara s kupcima i dobavljačima, a smišlja i posebne inicijative poput "Monday madness mystery bag" i "Sock of the month" kluba. Njegov otac Mark se bavi tehničkim aspektima vođenja poslovanja.

U nešto više od godinu dana par je otpremio više od 30.000 narudžbi, a doniraju 5 posto svih primitaka Posebnoj olimpijadi, koja organizira sportska događanja za osobe s mentalnim teškoćama. John se natječe u sportovima poput košarke, nogometa i hokeja.

Također je dizajnirao "čarape svijesti", kako bi prikupio novac za dobrotvorne organizacije, uključujući Nacionalno društvo Down sindroma i Američko društvo autizma.

"Imamo društvenu misiju i prodajnu misiju, a one su nedjeljive", kaže Mark za BBC.

Tvrtka želi privući više osoba s invaliditetom na otvoreno tržište rada, a gotovo trećina njihovih djelatnika ima invaliditet.

"Radimo na pokazivanju onoga što osobe s invaliditetom i teškoćama u učenju mogu učiniti", ističe Mark.

"Kad razgovaram s poslodavcima, kažem im da je apsolutno neophodno zaposliti ljude s invaliditetom. Ne zato što je to ispravno, ne zato što su dobri ljudi, nego zato što svi traže dobre radnike", objašnjava Mark.

"Ovo je ogroman, neiskorišteni bazen odličnih radnika", zaključuje.

Par kaže da je jedan od njihovih najvećih izazova održavanje koraka s potražnjom.

Mark i John nadaju se da će graditi na svom uspjehu i zaraditi u svojoj drugoj godini.

"Down sindrom me nikada ne usporava", poručuje John.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti