Svjetski dan AIDS-a: Javnozdravstvene kampanje 'Nauči, primijeni, podijeli' i 'Skini pametno'

Ciljevi programa su sprečavanje širenja HIV infekcije u Hrvatskoj, te osiguranje adekvatne zdravstvene zaštite i skrbi za oboljele

 

Svjetski dan AIDS-a obilježava se 1. prosinca, u svijetu i Hrvatskoj, a njim se želi podići svijest o HIV/AIDS rizicima i mjerama zaštite te o važnosti prevencije, ranoj dijagnozi i liječenju. Naglašava se i potreba solidarnosti prema oboljelima prije svega kroz smanjenje stigme i diskriminacije.

Stoga su već u studenom započele javnozdravstvene kampanje 'Nauči, primijeni, podijeli' i 'Skini pametno' u cilju promoviranja odgovornog spolnog ponašanja i zaštite spolnog i reproduktivnog zdravlja.

U središtu obje kampanje je mobilna aplikacija i internetska platforma 'Spolno zdravlje', koja je izrađena prošle godine, jer je to dobar način kako doprijeti do mladih koji su generacija edukacije u pokretu i korištenja modernih tehnologija.

Digitalna javnozdravstvena kampanja 'Nauči, primijeni, podijeli' uključuje objave i aktivnosti na internetskim stranicama i društvenim mrežama.

Kampanji su se pridružile i dale podršku poznate osobe, glazbenici, bendovi i blogeri poput Nevene Rendeli Vejzović, Ide Prester, Elementala, Brkova, Kawasaki 3p, Ljupke Tanevske, Rite Rumora i mnogih drugih. Kampanju organizira Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo , uz financijsku podršku Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Hrvatske udruge za odnose s javnošću


 

Kampanja će završiti 2. prosinca tradicionalnim Pozitivnim koncertom u 20 sati u Domu sportova u organizaciji HUHIV-a, koji će okupiti brojne glazbenike (Otrovna Kristina, Repetitor, Kawasaki, Elemental, Brkovi) da bi svojim sudjelovanjem i podrškom poslali poruku mladima o važnosti znanja i zaštite spolnog zdravlja.

Javnozdravstvena kampanja 'Skini pametno' uključuje objave i aktivnosti na internetskim stranicama i društvenim mrežama na temu edukacije o spolnom zdravlju i odgovornom spolnom ponašanju uz pomoć aplikacije Spolno zdravlje, koja sadrži korisne informacije poput edukativnih članaka i interaktivnih sadržaja – kviz znanja, kalkulator rizika i rubrike koja omogućuje postavljanje pitanja stručnjacima.

Kampanju organizira HZJZ u partnerstvu s udrugom HUHIV u sklopu Nacionalnog projekta 'Živjeti zdravo', financiranog bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda.

Te dvije kampanje se provode uz podršku Ministarstva zdravstva RH, Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, Grada Zagreba, Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj, Hrvatskog farmaceutskog društva, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i brojnih drugih.

Podaci o kampanjama su preuzeti sa stranica HZJZ.

Hrvatska se svrstava u skupinu zemalja koje imaju nisku učestalost HIV infekcije.

Podaci Registra za HIV/AIDS, u razdoblju od 1985. godine, do 2016. godine bilježe ukupno 1433 osoba kojima je dijagnosticirana infekcija HIV-om, od čega ih je 480 oboljelo od AIDS-a. Umrlih je u istom razdoblju 254 osoba.

Prošle godine bilo je 109 novih slučajeva infekcije HIV-om i AIDS-a.

AIDS je neizlječiva bolest, ali od utvrđivanja prisutnosti virusa HIV-a potrebno je što prije započeti s liječenjem koje zaustavlja napredovanje bolesti i razvoj AIDS-a, koji je krajnji stadij HIV infekcije. AIDS nastaje uslijed uništenja imunološkog sustava, kada se javljaju različite bolesti zbog smanjenog imuniteta.

Jedini način otkrivanja i dijagnosticiranja infekcije HIV-om je testiranje, koje je u Hrvatskoj za sve anonimno i besplatno. Može ga se obaviti a može se obaviti u nekoj od mreža centara zavoda za javno zdravstvo, HZJZ, Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu.

Ciljevi programa mjera suzbijanja i sprečavanja HIV infekcije i AIDS-a, uz sve ostalo, promicanje je zdravlja i smanjenje rizičnih ponašanja u općoj populaciji i ključnim populacijama: muškarcima koji imaju spolne odnose s muškarcima, osobama koje koriste droge injektiranjem, osobama koje imaju veći broj spolnih partnera te osobama koje naplaćuju seksualne usluge.

Anita Blažinović