Imam li pravo na osobnu invalidninu

PITANJE: J.L. (37) U invalidskoj sam mirovini i primam doplatak za pomoć i njegu druge osobe. Mirovina mi iznosi 1 600 kuna i predala bi zahtjev za invalidninu. Imam 100 posto invaliditet i zanima me imam li pravo i na primanje invalidnine?

 

Možete li  mi objasniti kome i na koje adrese da se javim kako bi dobila ostvarila pravo na invalidninu. Koje dokaze u zahtjevu trebam priložiti i gdje mogu podići potrebne dokumente?

ODGOVOR: Poštovana, savjetujem Vam da se obratite nadležnom Centru za socijalnu skrb prema mjestu Vašeg prebivališta. Tamo ćete dobiti sve potrebne informacije. Ostvarivanje prava na osobnu invalidninu ovisi o utvrđenoj težini oštećenja, ali i o drugim okolnostima, kao što su imovinski i dohodovni cenzus. Činjenica da ostvarujete pravo na mirovinu nije zapreka ostvarivanja prava na osobnu invalidninu, ukoliko su ispunjene sve druge zakonske pretpostavke.

U slučaju da niste zadovoljni informacijama CZSS, Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom stoji vam na raspolaganju.

 

POSI