Uvijek sam bila pomalo izvan svega zbog invaliditeta i nemoći da ostvarim snove

PITANJE: E. P. (41) Već neko vrijeme raspoloženje mi veoma varira. Nezadovoljna sam, ponekad planem na supruga i djecu, a bez pravog povoda.

 

Suprug podnosi moje ispade, dobra je osoba, a ipak nikako da mu pokažem ljubav i poštovanje. Udala sam se iz ljubavi, stvorili smo dom i obitelj, a preispitujem se što sam uopće postigla u životu. Uvijek sam bila pomalo van svega zbog invaliditeta i nemoći da ostvarim snove koje sam imala u mladosti.

Moje nezadovoljstvo i frustriranost raste svakim danom dok razmišljam o godinama koje su proletjele, a nisam učinila ništa posebno. Teško je živjeti sa strahom od života u srednjim godinama i depresijom koja postaje dio moje svakodnevice. Kako se vratiti u neku normalnu svakodnevicu koju sam imala donedavno?

ODGOVOR: Broj žena i muškaraca koji pati od krize srednjih godina, te ih hvata strah čim se približe 40. godini života je velik. Taj strah je pretjeran i bezrazložan, jer su četrdesete i pedesete godine zlatno doba u dosta stvari. Istina je da mladost ima svojih prednosti, a neke od njih su glatka i zategnuta koža i neiscrpna energija i snaga.

Povremene promjene raspoloženja sastavni su dio svakodnevice većine ljudi. Nalazite se na pragu četrdesetih, polako neke promjene kucaju na vrata i shvaćamo da smo jedan veliki dio života ostavili iza sebe. Svi mi u mladosti imamo snove koje želimo ostvariti, neke od tih snova uspijemo realizirati, a neke ne. Ali zato četrdesete daju sigurnost, samopouzdanje i odlučnost koju nemamo kada smo mladi. Srednje godine života nikako nisu razlog za depresiju. Naprotiv, to je vaš novi početak.

Četrdesete sa sobom nose zrelost i prihvaćanje sebe samog sa svim svojim manama i vrlinama. Na svoje trenutačno stanje gledajte kao na fazu kroz koju prolazite. Ponekad nam se sve čini puno lošije nego što je to u stvarnosti.

Napravite popis svojih dobrih strana, popis stvari na koje ste ponosni i isto napravite i za sve aspekte svoga života. Umjesto da budete kritični procjenjivač vlastitog života, dajte sebi i drugima šansu da ono što je lijepo i pozitivno iziđe na vidjelo.

In Portal