Svjetski dan dijabetesa: U Hrvatskoj od šećerne bolesti oboljela svaka 11. odrasla osoba

Dijabetolog Dario Rahelić istaknuo je važnost nefarmakoloških mjera liječenja i edukacije, poput  pravilne prehrane, redovite tjelovježba i redukcije tjelesne mase

 

“Gubimo li bitku s dijabetesom?” naziv je tribine održane u četvrtak navečer u Zagrebu, u povodu Svjetskog dana dijabetesa, na kojoj je upozoreno na pandemijske razmjere te bolesti, od koje u Hrvatskoj boluje svaka jedanaesta odrasla osoba.

Tribina u Novinarskom domu okupila je liječnike, predstavnike državnih institucija i dijabetičkih društava koji su se složili oko potrebe bolje prevencije, ranog otkrivanja i sprječavanja kroničnih komplikacija dijabetesa, na čije liječenje odlazi 12 posto ukupnog zdravstvenog proračuna.

Izneseni su i podaci iz registra oboljelih, po kojima je od dijabetesa 2014. godine u Hrvatskoj liječeno 254.296 osoba, no procjene govore da je velik broj slučajeva neprepoznat i neliječen.

"Treba uzeti u obzir da na svaku registriranu osobu dolazi još jedna osoba kod koje bolest do sada nije otkrivena", upozorila je predstojnica Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac  Lea Smirčić Duvnjak.

Kao rizične izdvojila je osobe prekomjerne težine, s povišenim masnoćama u krvi, visokim krvnim tlakom, kao i one koje tu bolest imaju u obiteljskoj anamnezi.

Dijabetolog Dario Rahelić istaknuo je važnost nefarmakoloških mjera liječenja i edukacije, poput  pravilne prehrane, redovite tjelovježba i redukcije tjelesne mase.

"Te su mjere nezaobilazne u bilo kojoj fazi liječenja bolesti, ali i kao prevencija", istaknuo je Rahelić, pozvavši se na brojne studije koje su pokazale da se promjenom životnih navika rizik od nastanka dijabetesa tipa 2 možemo smanjiti za preko 50 posto.

Kao problem istaknuo je i zastrajelost vođenja registra oboljelih i nejedinstvenost informacijskih sustava u bolnicama te naglasio da bi se s preciznim podacima  iz registra  moglo bolje planirati liječenje, poboljšati kvalitetu života oboljelih i donijeti uštede.

Zamjenik ministar zdravstva Ivan Bekavac na to je odgovorio da u Ministarstvu planiraju šest informatičkih projekata u idućoj godini kojima će se objediniti informacijski sustavi u bolnicama. 

Hrvatsko društvo za dijabetes i bolesti metabolizma početkom ove godine objavilo je obnovljene smjernice za farmakološko liječenje šećerne boelsti koje su široko primijenjene u Hrvatskoj, a temelje se na individualnom pristupu svakom pacijentu.

U povodu Svjetskog dana šećerne bolesti, 14. studenoga, tribinu su organizirali 24sata i portal Zdrava Krava u suradnji s danskim Veleposlanstvom i Hrvatskim savezom dijabetičkih udruga.

Hina