Kako steći pravo na pomoć u kući za starije osobe s invaliditetom

PITANJE: Z. G. (66) Otišao sam u invalidsku mirovinu sa 46 godina. Do nedavno sam sve radio sam i nije mi bila potrebna pomoć. Godine i zdravstvena situacija su učinile svoje.

 

Umoran sam od stalnih bolova, iscrpljen i sve teže mogu obaviti osnovne poslove. Nemam obitelj, tek nekoliko prijatelja koji i sami imaju svoje brige. Ne pomišljam na odlazak u dom za starije i nemoćne, jer dok se mogu brinuti o svojim higijenskim potrebama, skuhati i kretati se bez pomoći želim živjeti u svom stanu. Dajte mi savjet kome se javiti i ostvariti, ako je moguće, pomoć u kući koja mi uistinu treba u minimalnim količinama. Napominjem, mirovina je mala, da mogu platio bih nekome sat ili dva tjedno, koliko mi i treba pomoći.

ODGOVOR: Značajan porast udjela starijeg stanovništva, kao jedne od socijalno ranjivih skupina, u ukupnom stanovništvu, povećava potrebe za socijalnom skrbi te socijalnim uslugama o kojima ovisi kvaliteta života starijih osoba.

Profesionalnu i stručnu uslugu pomoći i njege u kući starijim osobama, osobama sa invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju te svima kojima je takav oblik pomoći potreban a imaju je mogućnosti sami financirati pružaju brojne tvrtke koje korisnicima mogu osigurati pomoć i njegu u kući za zadovoljavanje pojedinih potreba koje mu, zbog današnjeg suvremenog načina života, nemogu pružiti članovi njegove obitelji.

Informirajte se o uključivanju u program "Pomoć u kući starijim osobama" koji omogućuje starijim osobama što dulji samostalni život i ostanak u vlastitom domu kroz pomoć u obavljanju svakodnevnih životnih aktivnosti neposredno u njihovim kućanstvima.

Program je namijenjen osobama starijim od 65 godina života (iznimno mlađim od 65 godina ako je riječ o osobama teško narušenog zdravstvenog stanja, kroničnim bolesnicima, teže pokretnim ili nepokretnim osobama), osobama smanjenih funkcionalnih sposobnosti, starijim osobama koje žive same bez pomoći mlađih članova obitelji ili skrbnika u neposrednoj blizini (samačka staračka domaćinstva), osobama koje imaju nizak socioekonomski status, osobama teže narušenog zdravstvenog stanja te osobama koje nisu obuhvaćene postojećim oblicima skrbi (razni oblici pomoći u kući npr. kao prava iz socijalne skrbi, ostali oblici skrbi putem nevladinih organizacija ili sl.). 

Usluge iz programa za korisnike su besplatne, a obuhvaćaju: organiziranje prehrane, pomoć u obavljanju kućanskih poslova i uređenju okućnice, pomoć u održavanju osobne higijene i osnovnu zdravstvenu skrb, razgovor i druženje, posredovanje između starijih osoba i institucija vezano uz ostvarivanje različitih prava.

 Za više informacija ili uključenje u program kontaktirajte izravno centar za socijalnu skrb na čijem se području nalazite. Popis centara pogledajte na stranicama Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku www.mspm.hr/adresar-ustanova/1673.

In Portal