Interliber: Još jedna bogata zagrebačka književna jesen

Među domaćim se beletrističkim naslovima izdvaja novi roman ovogodišnjeg dobitnika Njegoševe nagrade Miljenka Jergovića "Sarajevo, plan grada"

Miljenko Jergović (lijevo) na Interliberu će potpisivati svoj novi roman

I ove jeseni, hrvatski nakladnici uoči sajma knjige Interliber najavljuju niz važnih i zanimljivih beletrističkih i publicističkih naslova domaće i prijevodne literature, a domaći će čitatelji, među ostalim, moći birati između novih knjiga Miljenka Jergovića, Zorana Ferića ili Borivoja Radakovića, ali i svjetski poznatih i nagrađivanih autora kao što su Jonathan Franzen, Jim Crace i Patrick Modiano.

 Interliber se ove godine održava od 10. do 15. studenoga a u vrijeme kada se sve više izdavača suočava s krizom maloprodaje, sajam, koji tradicionalno tijekom pet dana u paviljone 5 i 6 Zagrebačkog velesajma privuče oko stotinu tisuća posjetitelja, ponovno je epicentar svih njihovih nastojanja da na što bolji način što većem broju čitatelja predstave što više kvalitetne literature.    

 Bogata ponuda, šarolika mješavina publicistike, beletristike i literature za mlade, te zanimljive književne promocije i susreti s autorima - i sve to na jednome mjestu tijekom pet intenzivnih dana u kojima su u fokusu knjiga i pisana riječ - odlična su formula za to. 

"Ovogodišnji Interliber Fraktura dočekuje s nizom važnih i zanimljivih knjiga domaćih i inozemnih autora, od domaće beletristika, preko suvremenih klasika, mladih zvijezda svjetske književnosti i niza važnih prijevodnih romana, do vrhunskih publicističkih naslova, ali i poezije", kazao je za Hinu glavni urednik Frakture Seid Serdarević.

Među domaćim se beletrističkim naslovima izdvajaju novi nestrpljivo iščekivani roman ovogodišnjeg dobitnika Njegoševe nagrade Miljenka Jergovića "Sarajevo, plan grada", 'pikarski roman s mačkom' "Seroquel ili Čudnovati gospodin Kubitschek" Ludwiga Bauera, "iznimno komična i apsurdna avantura u koju se upućuju gospodin Kubitschek i pripovjedač Albert Albert, te njegova mačka Mitzi", kao i roman ovogodišnjeg dobitnika Europske nagrade za književnost Luke Bekavca "Policijski sat", "svojevrsni nastavak romana 'Drenje' i 'Viljevo', koji pod krinkom memoara, rekonstrukcije jedne privatne povijesti i borbe s nepostojanošću sjećanja ulazi u zonu 'stvarnosti'".

Jergović i Bauer na Interliberu će upriličiti potpisivanje knjiga i druženje s čitateljima a svoju će novu knjigu "Oblak boje kože" na Frakturinu štandu osobno predstaviti i Nebojša Lujanović.

 "Tu je i niz važnih prijevodnih romana kao što su 'Dora Bruder' nobelovca Patricka Modianoa, o potrazi za sudbinom nestale Židovke u okupiranom Parizu; 'Noću dolaze lisice' suvremenog klasika Ceesa Nootebooma, te hit roman nadolazeće zvijezde francuske književnosti Laurenta Bineta 'HHhH', intrigantna kombinacija povijesnih događaja i suvremene priče o Reinhardu Heynrichu i njegovom projektu totalnog istrebljenja ali i hrabrom činu dvojice pripadnika pokreta otpora i atentatu na njega", kazao je Serdarević.

 Roman je nagrađen Goncourtom za najbolji debitantski roman, a Fraktura je za svoje čitatelje pripremila i romane vrhunskih spisateljica Juli Zeh, psihološki triler "Dekompresija", te duhovit roman o ljudskim odnosima "Iskreno, vaš Šurik" Ljudmile Ulicke; nastavak Salajevih avantura iz pera spisateljskog para Monaldi i Sorti "Salajeva reforma", te fascinantno oživljeno srednjovjekovlje u pustolovnom romanu "Carska vatra" Roberta Lyndona, dodao je.

 Ljubitelji publicistike moći će uživati u esejima Gorana Ferčeca "Priručnik za jučer", oštroumnim zapažanjima Vuka Perišića o stanju nacije i pravu pojedinca u knjizi "Od Weimara do Vardara", te o tome kako je i na koji način spašeno svjetsko umjetničko blago u Italiji, u knjizi "Spas Italije" Roberta M. Edsela, "povijesnoj knjizi sa zapletom Indijane Jonesa".

 "I za kraj, ne i manje važno, objavljujemo tri zbirke poezije, 'kozmopolitsku knjigu poezije' Aleksandra Hut Kona 'Padajući izbornik' s ilustracijama Dominika Vukovića; 'beskompromisnu analizu egzistencije' Sonje Manojlović 'Dobri za sve' s crtežima Saše Šekoranje, te 'Knjigu stvari/Knjigu tijela' Aleša Štegera, koji u svojim pjesmama pronalazi nove, očuđujuće metafore i otkriva svu skrivenu ljepotu i čaroliju jezika", istaknuo je Serdarević.

 Povodom ovogodišnjeg Interlibera Fraktura je pokrenula i besplatni elektronski tjednik "F književni magazin", koji će svakoga petka na adrese pretplatnika donositi intervjue, ulomke iz neobjavljenih rukopisa, dojmove i kritike prevoditelja, čitanje poezije i proze, te mnoštvo drugih ekskluzivnih sadržaja, napomenuo je.

Naklada Ljevak ove se godine ponovno fokusirala na prijevode nagrađivanih europskih autora, nastavljajući već zacrtanim putem poticanja na dijalog i propitivanje suvremenih i aktualnih društvenih tema približavanjem hrvatskim čitateljima kvalitetne književnosti s kojom se inače ne bi imali prilike upoznati, ali ne zanemarujući pritom ni velike i važne publicističke projekte od nacionalnog kulturološkog značaja.

 "Od beletrističkih naslova Ljevak se ove godine može pohvaliti velikim brojem prijevoda nagrađivanih europskih autora koji su mahom okarakterizirani i iznimnom kvalitetom teksta, ali i aktualnošću tema kojima se romani bave", kazala je glavna urednica Petra Ljevak.

Posebno je istaknula roman češkog autora Tomaša Zmeškala "Životopis crno-bijeloga janjeta", koji je upravo gostovao u Zagrebu u sklopu Ljevakova književnog festivala "Europea U Dvorištu". 

"Tu su i napet psihološki triler austrijskog pisca Paulusa Hochgatterera 'Slast života', novi roman Mihaila Ajvaza 'Drugi grad', roman portugalskog autora Alfonsa Cruza 'Kokoschkina lutka' koji je također bio jedan od gostiju ovogodišnje Europee; novi roman španjolske autorice Raquel Martinez 'Sjena jednoroga', te hit roman u Hrvatskoj već poznatog turskog pisca Ahmeta Umita 'Ubojstvo Sultana'", napomenula je Ljevak.

Ljevak ne zanemaruje ni domaću proznu produkciju, a ove godine čitateljima će na Interliberu biti predstavljen novi roman Kristijana Vujičića "Knjiga izlazaka", "literarna potraga za ljubavlju i pripadanjem u za to ponekad teškim okolnostima suvremenog života". 

U području publicistike, Ljevak se posebno osvrnula na "dovršavanje velikih dugogodišnjih projekata od nacionalnog kulturološkog značaja".

"Ovogodišnji veći projekti prate arhitekturu, kod nas često zanemareni segment umjetnosti, pa je tako, jedan od naslova koje najavljujemo knjiga Katarine Horvat-Levaj 'Barokna arhitektura', te 'Nikola Filipović. Majstor arhitekture' Zrinke Paladino, o životu i djelu tog uglednog zagrebačkog arhitekta", pojasnila je.

Treći publicistički naslov kojega će čitatelji moći naći na Interliberu je knjiga priznate povjesničarke Marije Todorove pod naslovom "Imaginarni Balkan".

Nakladnik VBZ, prema riječima glavnog urednika Drage Glamuzine, na Interliberu će predstaviti dvadesetak novih naslova vodećih svjetskih i domaćih autora, među kojima se ističu novi romani svjetski poznatog američkog pisca Jonathana Franzena te istaknutih hrvatskih književnika Zorana Ferića i Borivoja Radakovića.

 Ferićev roman "Na osami blizu mora", koji izlazi nakon četverogodišnje pauze, događa se na otoku Rabu i prati živote nekoliko lokalnih 'galebova' i malomišćanskih cura.

 "Ljubav, seks, mnoštvo smiješnih i prepoznatljivih ferićevskih grotesknih situacija, ali i tuga, melankolija i vječna borba sa životom sigurno će ponovo zaintrigirati čitatelje. Jednako kao i dugoočekivani, virtuozno napisani roman u rimama Borivoja Radakovića 'Što će biti s nama'", kazao je Glamuzina.

Kad je riječ o hrvatskoj prozi, na Sajmu će VBZ predstaviti i novu knjigu Bekima Sejranovića "Tvoj sin Huckleberry Finn", "fascinantan roman o životu na rijeci i prvi takav na ovim prostorima, pa posveta Marku Twainu nije nimalo slučajna".

 "To je istovremeno i roman o potrazi za vlastitim identitetom, roman o odrastanju odnosno odbijanju da se odraste, roman o odnosu oca i sina, ljubavni roman, i na kraju, roman o drogiranju, također prvi takav na ovim prostorima", dodao je Glamuzina.

 No, najveći će interes šire čitateljske publike, smatra, vjerojatno izazvati novi roman Jonathana Franzena "Čistoća", koji je svoju svjetsku premijeru imao prije mjesec dana i sad je top tema književnog svijeta, a do Interlibera će izaći i "Amerikana", novi roman Chimamande Ngozi Adichie, mlade nigerijske književne zvijezde koja je već dobila velike svjetske nagrade.

 Nadalje, u VBZ-ovoj biblioteci Europom u 30 knjiga, kao posljednji naslov ove godine, upravo je objavljen roman nizozemskog klasika W. H. Hermansa "Damoklova mračna komora", "po mnogima jedan od najboljih romana o Drugom svjetskom ratu".

 Kad je riječ o publicistici, VBZ najavljuje i nekoliko naslova od kojih puno očekujemo, dodao je Glamuzina. "Izdvojio bih novu knjigu profesorice Mirjane Krizmanić 'O toleranciji', koja kao da je pisana baš za ovaj trenutak kad je tolerancija svakodnevno na kušnji, premda su naravno tolerancija i netolerancija svevremenske teme; novu knjigu Vedrane Rudan 'Zašto psujem' u kojoj autorica u svom stilu, žestoko i beskompromisno, osim na naslovno, odgovara i na pitanja čemu služe žene, čemu služe muškarci, čemu služe djeca, čemu služi Hrvatska i čemu služi život; te novu knjigu Naomi Klein 'Ovo mijenja sve'", napomenuo je.

 "Siguran sam da će veliki interes izazvati i knjiga 'Crno more' Neala Aschersona koja govori o kompleksnoj i turbulentnoj povijesti Krima i ukrajinskih stepa, u kojima se i danas ratuje jednako kao i kroz cijelu povijest,  a mnogi je, po erudiciji i stilu kojim je pisana, uspoređuju s Matvejevićevim 'Mediteranskim brevijarom'", zaključio je.

Vrijedna prijevodna literatura u fokusu je i malog zagrebačkog nakladnika OceanMore, koji je za Interliber pripremio dva nova naslova, oba romana: "Žetvu" Britanca Jima Cracea, te "Život počinje u petak" rumunjske književnice Ioane Parvulescu, dobitnice Europske nagrade za književnost 2013.

 "Crace je vrhunski autor i taj urednički odabir ne treba previše pojašnjavati, dok je Ioana Parvulescu jedan od onih autora koji su s razlogom dobili Europsku nagradu za književnost, i približava nam jednu zaboravljenu, a sretnu povijest", kazao je urednik oba izdanja Neven Vulić.

 Roman "Žetva" je u godini objave 2013. bio favorit za Man Bookera, no osvojio je sve bitne nagrade osim te, među kojima međunarodnu književnu nagradu IMPAC Dublin, te američku nagradu Windham-Campbell, napomenuo je Vulić. "Radi se o stilski zahtjevnom prijevodu koji obiluje arhaizmima i specifičnim izrazima, pa Marka Kovačića i Sašu Dracha treba pohvaliti za njihov rad", istaknuo je.

 "Roman Ioane Parvulescu 'Život počinje u petak' relevantan je jer nas suočava sa snovima o budućnosti naših prethodnika koji su živjeli prije stotinjak godina. Zanimljivo je vidjeti što su očekivali od doba u kojem upravo živimo, i kakva je zapravo naša realnost. Ivana Olujić i Luca-Ioan Frana iskusni su prevoditelji koji su nam približili Bukurešt iz 1897. godine i epohu rumunjske povijesti koja izaziva nostalgiju", dodao je Vulić.

 Na svojem štandu na Interliberu OceanMore upriličit će i druženja čitatelja s autorima a svoje će knjige u petak 13. studenoga potpisivati Edo Popović ("Mjesečev meridijan") i Dražen Ilinčić ("Posljednji korak"), a dan kasnije i Nada Rocco, koja će tamo potpisivati knjigu/kuharicu sirove hrane "Moje sirove strasti".

Dva debitantska romana domaćih pisaca te novi prijevodni naslovi priznatih i nagrađivanih europskih i svjetskih pisaca, koje će na Interliberu predstaviti nakladnik Hena com, prema riječima glavne urednice Nermine Husković, odraz su posvećenosti toga nakladnika kvalitetnoj domaćoj i stranoj literaturi, zanimljivim piscima i aktualnima temama. 

 "U našoj jesenskoj ponudi noviteta od kojih će većina biti objavljena pred ovogodišnji Interliber nalaze se naslovi značajnih domaćih i stranih autora. U domaćoj prozi, izdvajaju se čak dva debitantska romana: 'Dvanaesta kuća' Branke Valentić, u kojemu autorica suptilno balansira na granici između literarnog i stvarnog, te 'Nužno zlo' 22-godišnjeg studenta dramaturgije Borne Vujčića, prikaz školskoga života kao alegorijske preslike ideološki podijeljenog hrvatskog društva, koji će biti jednako zanimljiv i mladoj i starijoj čitalačkoj publici", kazala je Husković.

 Tu su i upravo objavljeni romani "Mogla sam to biti ja" Marine Vujčić, "U sedlu je tijesno za dvoje" Ivice Ivaniševića, autobiografska proza "Amarcord" Namika Kabila, te zbirka priča "Brz kao Bruce Lee" Daria Rukavine, dok je prijevodna literatura zastupljena romanima vrlo priznatih i nagrađivanih europskih i svjetskih pisaca, napomenula je.

 Husković je posebno izdvojila roman "Razgovori nasamo" španjolsko-argentinskog pisca Andresa Neumana, koji "na snažan i potresan način govori o bolesti, smrti, seksualnosti, tuzi, roditeljstvu, ljubavi, gubitku voljene osobe i opraštanju od života". "Restoran Dalmacija" njemačke književnice Jagode Marinić obiteljska je saga u kojemu autorica "poetski i osjećajno pripovijeda o gubitku i traženju identiteta, gubitku domovine i osjećaju tuđinstva".

 Najavila je i novi roman austrijske spisateljice Bettine Balake "Kasiopeja", "tragikomičnu priču o složenim muško-ženskim odnosima obilježenu ironičnim humorom i životnošću koja otkriva lucidnu i hrabru spisateljicu koja bez zadrške istražuje dubinu ljubavnih, ali i međuljudskih odnosa". Najnoviji roman turske spisateljice Elif Shafak "Majstor i ja", "fascinantna je i nadahnuta priča posvećena umjetnosti, graditeljstvu i znanju nadopunjena ljubavnom pričom, intrigantnim zapletima i misticizmom", kazala je.

Hina

Foto: Žarko Bašić/PIXSELL