Savez Dodir: Novi prostor koji bi mogao postati prvo Učilište za edukaciju znakovnih prevoditelja

Sanja Tarczay, predsjednica Saveza Dodir, rekla je da se omogućavanjem komunikacijske podrške gluhoslijepim osobama otvaraju nova vrata korisnicima

Sanja Tarczay

Nekoliko humanitarnih i udruga za društveni razvoj u sklopun projekta "Spajalica" dobilo je u četvrtak na uporabu nekorištene Inine  prostore u Medulićevoj ulici i u Sesvetama kako bi im se olakšao rad.
To je dio Ininog projekta "Prostor za vaše ideje" kojim se 'dobrim idejama' daje prilika da zažive, a ovo su prvi prostori ustupljeni u sklopu projekta.
Predsjednik uprave Ine Zoltán Áldott kazao je da je uspješnost projekta dokaz dobre suradnje i dijaloga s udrugama. Dodao je da je temelj projekta društveno odgovorni rad  te pozvao korisnike da se "osjećaju kao kod kuće" .
Potpisan je trogodišnji ugovor s pet udruga koje će koristiti prostore u Medulićevoj, dok je s  udrugom Krila za terapijsko jahanje koja će koristiti prostor u Sesvetama ugovor potpisan na deset godina.
Ljiljana Vuletić, predstavnica udruge Ljubav na djelu, istaknula je da prostor koji nije u sklopu bolnice, a omogućuje oboljelima boravak i pomoć stručnog osoblja, uvelike olakšava život oboljelima kao i njihovim obiteljima.
Dobivanjem prostora otvorila se mogućnost otvaranja prvog Učilišta za  edukaciju znakovnih prevoditelja, istaknula je predsjednica Saveza Dodir Sanja Tarczay. Dodala je da se omogućavanjem komunikacijske podrške gluhoslijepim osobama otvaraju nova vrata korisnicima.
Predstavnici Ministarstva kulture, kao i slikar Ivica Propadalo, te pjevačica Josipa Lisac, kao i Jacques Houdek, podržali su projekt. Josipa Lisac podršku je posebno iskazala za udrugu Dodir, koju je predstavila  Sanja Tarczay. 
"Sanja ne čuje i ne vidi, no kroz njezin se topli govor uvijek osjeti dobrota i dubina koja fascinira. Kada sam je upoznala, spoznala sam koliko toga ne znam, da postoje čuda, i velika iznanađenja i velika zahvalnost. No s druge strane postoji i nemar, te ljudi shvaćaju sve zdravo za gotovo.  Smatram da ovakav rad treba podržati, jer ovo su situacije kada  treba biti čovjek iznad svega", rekla je Lisac.
Ismet Efendić iz udruge Ja BiH istaknuo je da su veze  između Zagreba i Sarajeva čvrste, što pokazuju i zajednički festivali koji se održavaju u oba grada u cilju promicanja multietičnosti,  djelovanja prijateljstva i ljubavi, te druženja uz  zajedničke programe. 
"Sada kada smo jedni drugima bliže, lakše ćemo surađivati i, nadam se, više djelovati i u bolnicama i ostalim institucijama", rekao je Zoran Vukić iz Crvenih noseva .
Saša Tuksar iz udruge Krila-terapijsko jahanje izrazio je zadovoljstvo što mogu nastaviti svoj dvadesetogodišnji rad u novim prostorima. "Najveća nagrada za rad je dijete koje je imalo cerebralnu paralizu, a koje nam je nakon osam godina terapije jahanjem, prohodalo", kazao je Tuksar. Ništa se s tim ne može mjeriti, dodaje. 
Predstavnik udruge "Dar" za promicanje darovitih učenika u Hrvatskoj kazao je da podržavaju  7500 učenika, te da će nastojati ići u tom pravcu.

Hina

Foto: PIXSELL

 

Povezane vijesti