Ekspresivno pisanje: Neka vam vlastite riječi posluže kao lijek

Stres na poslu, napetost uslijed nakupljenih obaveza, strah od narušenog zdravlja, obiteljske nesuglasice, nemir zbog financijske nestabilnosti, tuga – bezbroj je osjećaja kojima je nemoguće eliminirati uzrok

 

Današnji užurbani život popraćen je brojnim negativnim emocijama koje ostavljaju posljedice na naše zdravlje.

No, dobra vijest je da emocije i njihove posljedice možemo držati pod kontrolom.

Posljednjih godina osobito je popularna izuzetno jednostavna metoda koja i znanstveno dokazano pomaže u postizanju duhovne relaksacije i unutarnjeg mira. 

Riječ je o tehnici poznatoj pod nazivom "ekspresivno pisanje".

Prema svjedočenju mnogih koji ju koriste, ona je pravi melem za ublažavanje negativnih emocija.

Jedan od prvih istraživača koji je dao golem doprinos razumijevanju i razvoju ekspresivnog pisanja kao metode očuvanja psihofizičkog zdravlja je James W. Pennebaker.

Taj svjetski poznati profesor psihologije na Sveučilištu u Texasu provodio je istraživanja ove vrste terapije na osobe koje su doživjele emotivan stres ili neku vrstu traume. Pokazala se iznimno uspješnom.

Tematika njegovih najpoznatijih knjiga; Opening Up (Otvaranje) i Writing to Heal (Pisanjem do iscjeljenja) je upravo utjecaj ekspresivnog pisanja na zdravlje i oporavak od teškoća, trauma i bolesti.

Prema njemu, najefikasnije rezultate kod pacijenata je pokazalo ekspresivno pisanje četiri dana uzastopno, u trajanju od po 20 minuta.

U jednom od njegovih istraživanja sudjelovali su studenti podijeljeni u dvije skupine. Prva skupina imala je zadatak pisati o vlastitim životnim traumama, dok je druga skupina pisala o običnim svakodnevnim temama.

U usporedbi s onima kojima je zadana nevažna tematika, studenti koji su pisali o traumatičnim iskustvima u narednih šest mjeseci rjeđe su posjećivali liječnika te su koristili daleko manje lijekova od ispitanika iz druge skupine.

 

Izvor: Altenativa za Vas