'Most na kraju svijeta' na Festivalu novog balkanskog filma u Švedskoj

Na festivalu u Stockholmu prikazat će se i film "Dječaci iz Ulice Marksa i Engelsa" Nikole Vukčevića, nastao u crnogorsko-hrvatsko-srpskoj koprodukciji, priča o dvojici braće i posljedicama krivih odluka

Branko Ištvančić (prvi slijeva) na premijeri filma 'Most na kraju svijeta'

Film "Most na kraju svijeta" Branka Ištvančića prikazat će se na Festivalu novog balkanskog filma BaNeFF, koji će se održati od 12. do 16. veljače u Stockholmu, a na tom festivalu posvećenom novijoj produkciji s područja Balkana, sudjeluje i hrvatska manjinska koprodukcija "Dječaci iz Ulice Marksa i Engelsa" Nikole Vukčevića.

Ištvančićev film odabran je kao jedini hrvatski film u konkurenciji dvanaest dugometražnih uradaka iz Srbije, Slovenije, Makedonije i Crne Gore, te će se natjecati za neke od nagrada u kategorijama najboljeg filma, najbolje ženske uloge, nagradu publike i posebnu nagradu festivala, izvijestio je Artizana film, u čijoj je produkciji film nastao.

Film je nastao prema scenariju Josipa Mlakića, kasnih devedesetih sela bosanskih Hrvata su uništena, pa su oni nastanjeni u kućama hrvatskih Srba, koji bi se pak prema posebnoj državnoj uredbi trebali početi vraćati u svoje kuće. U toj napetoj atmosferi nestane jedan starac, a slučaj preuzima policajac (Aleksandar Bogdanović), i sam nastanjen u srpskoj kući, koji se suočava i s vlastitim demonima prošlosti.

Festival BaNeFF održava se četvrti put u suradnji sa Gradom Stockholmom i Švedskim filmskim institutom, a usmjeren je na filmove koji se bave ili odnose na balkanske teme, filmove koji nemaju širu distribuciju po skandinavskim zemljama, a imaju kreativne vrijednosti.

Film "Most na kraju svijeta" hrvatsku je premijeru imao na festivalu u Puli, međunarodnu na festivalu u Montrealu, a početkom ove godine je krenuo u kino distribuciju. Napravljen je u koprodukciji s HRT-om, Srbijom, BiH i Francuskom.

Na festivalu u Stockholmu prikazat će se i film "Dječaci iz Ulice Marksa i Engelsa" Nikole Vukčevića, nastao u crnogorsko-hrvatsko-srpskoj koprodukciji, priča o dvojici braće i posljedicama krivih odluka.

Nakon glavnog događanja u Stockholmu, festival tijekom proljeća nastavlja putovati i prikazivati odabrane filmove u drugim gradovima Švedske i Norveške (Malmo, Goteborg, Vasteras, Umea, Norrkoping, Oslo i Bergen).

Hina

Foto: Borna Filić/PIXSELL

 

Povezane vijesti