Darko Stazić: Ne postoji 'slučaj Gavella'

Napad na ugled kazališta i mene Mikulić je izvršio iz osobnih i svjetonazorskih razloga, da je zabrinut za novac poreznih obveznika mogao je reagirati i prije mog dolaska na mjesto ravnatelja, ustvrdio je ravnatelj Gavelle

Ravnatelj "Gavelle" Darko Stazić rekao je danas da ne postoji 'slučaj Gavella", već pokušaj bivšeg šefa računovodstva Vinka Mikulića da sruši dignitet tog zagrebačkog kazališta i njega osobno, a njegove nedavne tvrdnje o navodnim financijskim malverzacijama ocijenio je spekulacijama, manipulacijama i lažima.
Stazić je na konferenciji za novinare, uz dokumentaciju o poslovanju kazališta i potporu dijela zaposlenih, detaljno opovrgavao 'točku po točku' Mikulićevih optužbi o neopravdanom rasipanju novaca i nezakonitom poslovanju, koje je prošloga tjedna, nedugo nakon što je dobio izvanredni otkaz u kazalištu, iznio novinarima.

Mikulić nije zviždač, nego klevetnik, istaknuo je Stazić, izvijestivši da je pokrenuo postupak njegove kaznene odgovornosti za klevetu. Napad na ugled kazališta i mene Mikulić je izvršio iz osobnih i svjetonazorskih razloga, da je zabrinut za novac poreznih obveznika mogao je reagirati i prije mog dolaska na mjesto ravnatelja, ustvrdio je.

Kao šef računovodstva nije reagirao kada je "Gavella" imala gubitke, kada su studentski ugovori bili dvostruko veći, kada su rađene predstave koje su igrale samo nekoliko puta, niti kada su dizane akontacije s blagajne koje nikada nisu vraćene, naglasio je Stazić, dodavši da je primjedbe imao samo kada su mu ograničeni telefonski pozivi u inozemstvo.

Po njegovim riječima, netočno je da je Mikulić dobio otkaz jer je upozoravao institucije na nepravilnosti u radu kazališta, već je otpušten tri godine kasnije zbog toga što je dokumente koji su poslovna tajna dao jednom hrvatskom tjedniku, time narušivši ugled "Gavelle".

Stazić napominje da otkaz nije dobio niti kada se opirao informatizaciji kazališta, o čemu svjedoči da nikada nije poslao niti jedan mail ili otvorio one koje je dobivao, niti zato što je imao samo srednju stručnu spremu, ali ni onda kada je sve više obveza prebacivao na suradnike i većinu vremena provodio u kafiću, a ne u svojoj kancelariji.

Protivio se angažiranju stranih državljana i umjetnika istospolne orijentacije, a često je iznosio ksenofobne i homofobne primjedbe, no što očekivati od čovjeka koji ne vidi ništa sporno u tome što u svojoj kancelariji ima Hitlerov životopis i rakiju s Antom Pavelićem na etiketi, rekao je.

Stazić kaže kako su honorari stranih državljana bili u skladu s njihovom cijenom na kulturnom tržištu rada, a predstava koju je režirao Tomaž Pandur, kojega je Mikulić prozvao za previsoke honorare, zaradila je "Gavelli" 42 tisuće eura.

Klevetom ocjenjuje i optužbe da je Kazalište Ulysses od "Gavelle" dobivalo novac, ustvrdivši da je bilo suprotno, a opovrgnuo je i prozivke za nepravilnosti u slučaju gostovanja tog kazališta u Bogoti te podastrijeo podatke o tome kako broj gledatelja za njegova mandata nije padao, kao ni prihod od prodaje ulaznica ili broj premijera, što je Mikulić tvrdio.

Još jednu Mikulićevu kritiku, onu da je "Gavella" fiktivno unajmljivala stanove, Stazić je objasnio potrebom da se u te stanove smjeste suradnici kazališta koji nemaju prebivalište u Zagrebu, a što ispada dvostruko jeftinije nego kada bi ih se smjestilo u hotel.

Kada sam 2004. postao ravnatelj kazalište je bilo 1,6 milijuna u dugu, a posljednih devet godina posluje pozitivno i nikome nije dužno niti kunu, istaknuo je Stazić, dodavši da je nad poslovanjem "Gavelle" stalni nadzor Kazališnog vijeća i Ureda za kulturu, koji nikada nisu imali primjedbe, a niti provedena revizija nikada nije pokazala nikakve nepravilnosti.

Hina

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL