Diskriminira li Ministarstvo kulture Društvo hrvatskih književnika?

Pisci drugoga društva uživaju veću potporu Ministarstva kulture u obliku stipendija ili sudjelovanja na inozemnim sajmovima, po zastupljenosti u raznim vijećima i tijelima ministarstva – rekao je na svečanoj sjednici održanoj u povodu Dana hrvatske knjige predsjednik DHK Božidar Petrač

– Možda će tko od časnih članova Društva hrvatskih književnika prigovoriti što se agresivnije ne izjašnjavam o pitanjima financiranja društva, što glasnije ne vičem protiv kadšto nepravedne, možda čak i diskriminatorske raspodjele sredstava po kojoj pisci drugoga društva uživaju veću potporu Ministarstva kulture u obliku stipendija ili sudjelovanja na inozemnim sajmovima, po zastupljenosti u raznim vijećima i tijelima ministarstva – rekao je na svečanoj sjednici održanoj u povodu Dana hrvatske knjige predsjednik DHK Božidar Petrač.

Iako je istaknuo da živimo u vremenu kada su naklade spale na pedesetak ili stotinjak primjeraka, Petrač se pohvalio da je DHK donio Pravilnik o raspodjeli naknada za javnu posudbu uz suglasnost svih relevantnih udruga i društava. I premda je lani na godišnjoj skupštini DHK donio oštre zaključke o hrvatskom standardnom jeziku, Petrač se nije osvrnuo na prijedlog Hrvatskog pravopisa Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

Književnike je uime Sabora pozdravio i njegov potpredsjednik Željko Rainer istaknuvši da nema slobode ako nije slobodan i duh. Boris Svrtan odigrao je monodramu posvećenu Vladi Gotovcu, a u nedjelju navečer u Splitu su dodijeljene nagrade Dana hrvatske knjige. Slavića za prvijenac dobila je Tamara Bakran za zbirku “Mjesečevo cvijeće”, dok je Juditu dobio Josip Lisac za “Drugu stranu medalje”. Prvi put od 1997., kada su nagrade ustanovljene, nije dodijeljen Davidias za prijevod djela iz hrvatske baštine na strani jezik jer nije bilo kandidata.

VLM

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL