Pijanist Lovro Pogorelić sa Zagrebačkom filharmonijom

Maestro Zoltán Kocsis izgradio je uspješnu međunarodnu karijeru najprije kao pijanist, a onda i kao dirigent i kompozitor. Od jeseni 1997. ravnatelj je najvećeg mađarskog orkestra - Mađarske nacionalne filharmonije

Hrvatski pijanist Lovro Pogorelić i Zagrebačka filharmonija nastupili su večeras u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski pod ravnanjem dirigenta Mađarske nacionalne filharmonije iz Budimpešte Zoltana Kocsisa.
Maestro Zoltán Kocsis izgradio je uspješnu međunarodnu karijeru najprije kao pijanist, a onda i kao dirigent i kompozitor. Od jeseni 1997. ravnatelj je najvećeg mađarskog orkestra - Mađarske nacionalne filharmonije.

U travnju prošle godine Mađarska nacionalna filharmonija pod vodstvom maestra Zoltána Kocsisa ostvarila je uspješnu turneju s Lovrom Pogorelićem pa je večerašnji koncert nastavak te suradnje.

Lovro Pogorelić prvi recital s djelima Schumanna, Chopina, Liszta i Rahmanjinova imao je već u trinaestoj a dvije godine kasnije predstavio se prvi put i uz orkestar u biseru romantičke literature - Klavirskom koncertu Roberta Schumanna. Poučava klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i u okviru Ljetne glazbene škole, a utemeljitelj je i direktor Festivala "Paško ljeto".

Večerašnji koncert počeo je uvertirom opere Benvenuto Cellini Hectora Berlioza. Unatoč tome što je ta cjelokupna Berliozova opera od same premijere u pariškoj Operi nailazila na negodovanje publike ponajviše zbog duljine, zbog čega je gotovo potpuno nestala s opernih pozornica, grandiozna uvertira održala se kao jedno od omiljenih djela koncertnog repertoara.

U nastavku koncerta izveden je virtuozni 2. koncert za klavir i orkestar u c-molu Sergeja Rahmanjinova. Drugi Koncert za klavir i orkestar najizvođenije je djelo Sergeja Rahmanjinova, a briljantnu i virtuoznu solističku kadencu izveo je Lovro Pogorelić.

Koncert je završio Schubertovom 9. simfonijom u C-duru, djelom "nadzemaljskih kvaliteta", kako se navodi u programskoj knjižici koncerta Zagrebačke filharmonije (ZF).

Hina

Foto: Anto Magzan/PIXSELL