Jo Nesbo: Ljudi su najbolji izvor inspiracije

Jedan od najpoznatijih pisaca krimi romana svijeta, čija su djela prevedena na više od 40 jezika i prodana u 15 milijuna primjeraka, Zagreb je posjetio u okviru zagrebačkog Noir Festivala, u sklopu kojega je u Cineplexxu Centra Kaptol održao tribinu

Najbolji način da započnete pisati knjigu uvijek je razgovor s ljudima, izjavio je večeras u Zagrebu svjetski poznati norveški pisac krimića Jo Nesbo na predstavljanju hrvatskoga prijevoda njegova romana "Snjegović", poručivši hrvatskoj publici kako je i ona dala važan doprinos njegovu stvaralaštvu.
"Glavni su mi izvor inspiracije uvijek razgovori s ljudima. I vi ste dali važan doprinos mojim romanima u priči koju sam opisao u knjizi 'Spasitelj'", kazao je Nesbo razgovarajući sa svojim čitateljima u zagrebačkoj knjižari Profil Megastore.

U "Spasitelju" (2005.) je glavni lik profesionalni ubojica iz Vukovara. Priča je djelomično utemeljena na istinitoj priči jednog hrvatskog vojnika koju je autor čuo radeći na nekom tekstu.

Istraživanja za svoje romane provodi na internetu, čitajući knjige, ali i kroz razgovore sa svojim izvorima u policiji. Kada je primjerice pisao roman "Fantom", o trgovini drogom u Oslu, morao je razgovarati s pravim dilerima droge te je čak i nekoliko noći proveo u hostelu za ovisnike, kazao je. "No, da biste saznali ono što vam je potrebno, prvo morate znati što zapravo tražite", istaknuo je nadalje pisac odgovarajući na pitanje publike gdje pronalazi inspiraciju za svoje romane i koliko dugo za njih istražuje.

Autor svjetski poznatog serijala sofisticiranih krimića o osebujnom detektivu Harryju Holeu u Profilu je promovirao hrvatsko izdanje svojeg romana "Snjegović" (2007.), objavljenog ove godine u hrvatskome prijevodu Ive Ušumlić Gretić i u izdanju nakladničke kuće Profil.

Istaknuo je kako je taj roman poseban po tome što je to jedina njegova knjiga koja je krenula od naslova, koji je zapravo bio prijedlog za film njegovih prijatelja. No, kako su ga oni odbili, odlučio ga je sam iskoristiti, kazao je.

Riječ je o sedmom po redu slučaju detektiva Harryja Holea, onome koji je njegova autora proslavio u svijetu, opisanome kao "Holeov najveći i najstrašniji slučaj" u kojemu istražuje misteriozne nestanke žena na dan prvoga snijega.

"Snjegović" je ujedno prvi roman za koji je Nesbo pristao prodati prava za snimanje filmskom studiju.

Jedan od najpoznatijih pisaca krimi romana svijeta, čija su djela prevedena na više od 40 jezika i prodana u 15 milijuna primjeraka, Zagreb je posjetio u okviru zagrebačkog Noir Festivala, u sklopu kojega je jučer u Cineplexxu Centra Kaptol održao tribinu na kojoj je u razgovoru sa kritičarkom i spisateljicom Mimom Simić govorio o svojim romanima, strastima i karijeri, a svoj je boravak u Hrvatskoj iskoristio i kako bi obišao neke od njezinih planinarskih lokacija.

Hina