Mihovil Španja: Čudesni urbani vrtovi za osobe s invaliditetom

Zadruga Martinov plašt pokrenula je humanitarnu akciju sadnje urbanih vrtova prilagođenih osobama s invaliditetom te za potrebe djece s teškoćama u razvoju

Radom u urbanom vrtu, zadruga 'Martinov plašt' želi poticati obiteljsko okupljanje kroz zajedničku aktivnost. Stoga je vrt prilagođen svim dobnim kategorijama (djeci, odraslima, starijima te osobama u invalidskim kolicima), čime se na vrlo praktičan način promovira izjednačavanje mogućnosti.

Uzgoj zdrave hrane

Ovih je dana u sklopu Arena Centra Zagreb, pod pokroviteljstvom dnevnih novina 24 sata, provedena je akcija uređenja triju parcela urbanih vrtova, kojom se Arena Centar Zagreb, kao promotor zelenog poslovanja i održivog razvoja, ustupanjem svojega zemljišta, pridružio projektu Urbanih vrtova grada Zagreba.
Prema sudu stručne komisije, između pristiglih prijava, parcele su dodijeljene: četveročlanoj obitelji koja stanuje u neposrednoj blizini Arena Centra, studentici krajobrazne arhitekture i udruzi 3L koja skrbi o djeci s posebnim zdravstvenim potrebama.

Proslavljeni paraolimpijac Mihovil Španja zasadio je prvu biljku na gredici Udruge 3L

Edukativnu radionicu o uzgoju zdrave hrane, vodila je poznata vrtlaricaKornelija Benyovski Šoštarić, prezentirajući korisnicima parcela i svima okupljenima, tehniku sijanja i sadnje određenih povrtnih kultura, prenoseći im također i niz isprobanih, praktičnih savjeta, vezanih uz organski uzgoj povrtnih kultura.
Naš proslavljeni paraolimpijac, Mihovil Španja, imao je čast zasaditi prvu biljku na gredici Udruge 3L. Mihovil nije krio oduševljenje vrtovima te je, napola u šali, izjavio kako bi se nakon sportske karijere najradije posvetio vrtlarenju.

Skrb o ranjivim skupinama

Kako se buduće uzgojeno povrće, miješanjem s voćem ili bez njega, može pretvoriti u zdrave napitke s kojima je poželjno započeti svaki dan, svojom radionicom (i kušaonicom), nazočne je podučila vanjska suradnica zadruge Martinov plašt,  mag. nutricionizma Branka Bunić. Također je naglasila što i zbog čega nije preporučljivo konzumirati, kao i ono što jest, te u čemu su glavne pogreške današnje prehrane, koje doprinose oštećenju organizma i razvoju različitih bolesti.
U sklopu cjelokupne akcije, unutar Arena Centra Zagreb, u subotu je također započela humanitarna akcija socijalno uslužne zadruge Martinov plašt koja skrbi o ranjivim kategorijama društva, postavljanjem  zadružnog proizvoda, urbanog sklopivog mini vrta, posebno prilagođenog osobama s invaliditetom, kojime zadruga promiče jednake mogućnosti za sve, tj.da sve osobe koje vole vrtlarenje i gaje posebnu ljubav prema biljkama dobiju priliku za njihov uzgoj, bez obzira na ograničenje koje imaju i njegovu narav.
Radom u takvom vrtu, kroz zajedničku i korisnu aktivnost, zadruga također potiče, danas toliko nedostajuće, obiteljsko okupljanje i povezivanje generacija.

Tijekom humanitarne akcije, prikupljat će se donacije od prodaje ukrasnih, uskrsnih artikala upotpunjenih proljetnim cvjetnim sadnicama ( donacije MBM-a), izrađenih od strane učenika Osnovne škole Lučko, djece iz Dječjeg vrtića Hrvatski Leskovac, te kreativne radionice zadruge Martinov plašt. 
Prikupljena sredstva služit će za izradu urbanog sklopivog mini vrta za potrebe obitelji male Petre, koja je dijete s poteškoćama u razvoju i zdravstvenim poteškoćama vezanima uz hranjenje. Mogućnost vlastitog uzgoja osigurat će financijski pristupačnu, prilagođenu, nužnu zdravu prehranu.
Petra je rođena s 441 gram težine i 28 cm duljine.

Vrtovi za OSI zajednicu

Od prvog dana, ona i njezina majka borci su za svaki gram, za svaki centimetar više. Posebno je važno prehranu pravilno balansirati, prilagoditi, hraniti se kvalitetno. Uz ponudu namirnica dostupnih na tržištu, bilo zbog njihove upitne kvalitete, bilo zbog nedostupnih cijena, često je to veoma teško postići.

Upravo ovih dana, Petra je, zbog permanentnih teškoća pri hranjenju i slabog napredovanja, operirana u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj ulici, radi ugrađivanja PEG –sonde (pomagala za hranjenje).
Humanitarna akcija u Arena Centru Zagreb, traje do 21. travnja, svakim radnim danom od 18-20 sati, subotom od 11-15h.
Socijalno uslužna zadruga poziva sve vas, čitatelje In-Portala, da učinite dobro djelo i pridružite se akciji.
Potražite nas unutar Arena Centra, nedaleko glavnog ulaza, najbližeg Arena dvorani.
Ovo je također prilika da zainteresirani građani koji žele nabaviti urbani sklopivi mini vrt, bilo onaj prilagođen osobama u invalidskim kolicima, bilo standardni (obiteljski), kao i predstavnici ustanova koje na smještaju imaju starije osobe ili osobe s invaliditetom, u Arena Centru Zagreb, pogledaju izloženi vrt i o njemu dobiju sve potrebne informacije.
Urbani sklopivi mini vrtovi sve više pronalaze svoje mjesto u populaciji kojoj su namijenjeni (osobama s invaliditetom), naročito u ustanovama u kojima su smještene. One iskazuju neskriveno oduševljenje pruženom mogućnošću bavljenja vrtlarenjem.
Vesna Hari

Foto: Goran Jakus/PIXSELL; Facebook profil Mihovila Španje

Objavljeno 16.04.2014