Međunarodni tjedan Helen Keller: Tjedan svjesnosti o gluhosljepoći

Hrvatski savez gluhoslijepih osoba 'Dodir' organizira niz aktivnosti s ciljem upoznavanja šire javnosti s posebnostima gluhosljepoće i načinom života gluhoslijepih osoba i njihovom kulturom

Uoči obilježavanja Međunarodnog tjedna Helen Keller u Muzeju suvremene umjetnosti 20. lipnja predstavljen je posebno naručen rad za Medijsku fasadu MSU-a „Nitko nije otok“ umjetnika Pabla Serreta de Ene. Cilj je podići razinu svijesti, dokinuti  ravnodušnosti i senzibilizirati najširu publiku za potrebe članova društva koji su zbog društvene isključenosti često nevidljivi. Video „Nitko nije otok“ namijenjen je ponajprije javnom prostoru, užurbanim građanima koji prolaze ispred Muzeja, čekaju autobus ili piju kavu ispred obližnjeg shopping malla te vjerojatno ne razmišljaju o tome kako je živjeti u tišini i mraku izolacije. Projekt je u potpunosti financiralo Veleposlanstvo Kraljevine Španjolske u Hrvatskoj, a na njemu je sudjelovalo šest gluhoslijepih osoba sa svojim prevoditeljima znakovnog jezika.

“Sami možemo tako malo, zajedno možemo tako puno”, Helen Keller

Aktivnosti koje slijede:
Utorak,  25.06.2013. od 10 do 17 sati,  Mihaljevac – Tomislavac – Grafičar
„Mi možemo sve“ – 10 000 koraka gluhoslijepih do zdravlja, Cilj akcije usmjeren je na osvješćivanje važnosti usvajanja navika primjerene, redovite i koontinuirane tjelesne aktivnosti kao imperativa dobrog zdravlja kod gluhoslijepih osoba. Provedite praznik s gluhoslijepim osobama i sudjelujte u radionici na otvorenom na kojoj će biti riječi o tome kako živjeti i hraniti se zdravo.
Srijeda, 26.06.2013. od 12 do 14 sati, Udruga gluhoslijepih osoba Grada Zagreba, Remetinački gaj 14
„Doktori sa srcem“ – predavanje za javnost čiji cilj je da se identificiraju nove gluhoslijepe osobe koje ne znaju da spadaju u populaciju gluhoslijepih osoba. Nakon identifikacije kreće proces prihvaćanja i učenja življenja sa novonastalom situacijom te usvajanje novih tehnika kretanja i komunikacije. Gosti su dr. Ivica Cvetković i Ana Marija Hošnjak, medicinska sestra koji će održati predavanje.
Srijeda, 27.06.2013., tradicionalna Šetnja Helen Keller otkazana je. Iako kao primarna aktivnost cijelog tjedna svjesnosti o gluhosljepoći neće se održati s obzirom da iako je Hrvatski savez gluhoslijepih osoba Dodir poslao molbu početkom lipnja na Gradski ured za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, povjerenstvo se do 20.06.2013. nije sastalo i donijelo odluku o njihovom zahtjevu.

Petak, 28.06.2013., 17 sati, Knjižnica Knežija, Albaharijeva 7
„Upoznajmo gluhosljepoću od malena“
Radionica za najmlađe na koju se pozivate da naučite kako izgleda ljubav, tolerancija i prihvaćanje!
Pridružite nam se i dajte svoj doprinos prepoznavanju gluhoslijepih osoba! Za sve detalje o programu i sudjelovanju, nazovite 091/382 1921.