Saša Broz nova ravnateljica Opere riječkoga HNK

"Čeka nas velik i odgovoran posao, a za mene osobno to je ostvarenje mog umjetničkog sna. Opera HNK Ivana pl. Zajca je doista snažan i vrlo kvalitetan ansambl. Veselim se radu s tim sjajnim umjetnicima", rekla je Broz

Saša Broz imenovana je za novu ravnateljicu Opere HNK Ivana pl. Zajca, priopćio je HNK navodeći da je odluku o imenovanju donijelo Kazališno vijeće na današnjoj sjednici na prijedlog intendantice Nade Matošević-Orešković.
Saši Broz mandat počinje teći 15. travnja.

U priopćenju HNK je i izjava Saše Broz u kojoj navodi da je iznimno počašćena pozivom intendantice te kako vjeruje da ća kao ravnateljica Opere potpuno opravdati njezino povjerenje.

"Čeka nas velik i odgovoran posao, a za mene osobno to je ostvarenje mog umjetničkog sna. Opera HNK Ivana pl. Zajca je doista snažan i vrlo kvalitetan ansambl. Veselim se radu s tim sjajnim umjetnicima", rekla je Broz.

Saša Broz rodila se 1968. godine u Zagrebu, gdje je pohađala osnovnu i srednju školu, a usporedno i Školu za klasičan balet i ritmiku. Školovanje za klasičnu balerinu nastavila je na moskovskom Akademskom koreografskom učilištu.

Završila je dvogodišnje poslijediplomsko usavršavanje u Moskvi, ali je nakon ozbiljne ozljede stopala prekinula karijeru i vratila se u Hrvatsku, gdje je upisala smjer kazališne režije na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti.

Režijom se profesionalno počela baviti već na drugoj godini studija. Režirala je u više kazališnih kuća u Hrvatskoj i BiH. Surađivala je s HRT-om kao redateljica pri sinkronizaciji animiranih filmova i redateljica na posebnim projektima.

Dvije godine je obnašala dužnost ravnateljice pulskoga Istarskoga narodnog kazališta. U tom razdoblju su producirane mnoge predstave s najvećim imenima hrvatskoga glumišta koje su nagrađivane na talijanskom festivalu u Cividaleu i festivalu u Tivtu u Crnoj Gori, priopćio je HNK.

Dosadašnji ravnatelj Opere riječkoga HNK Ozren Prohić podnio je zahtjev za sporazumni raskid ugovora o radu zato što je dobio status redovitoga profesora na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu te zbog toga i zbog redateljskih angažmana izvan Rijeke više nije mogao obnašati tu dužnost.

Hina

Foto: Robert Anić/PIXSELL