Ušminkani SF koji podsjeća na Matrix

U konačnici, "Zaborav" je pompozan, hiperambiciozan film bez mnogo stvarno originalnih ideja, no bez obzira na to, vrlo je solidna kinozabava

U kina je došao "Zaborav", novi znanstvenofantastični film s Tomom Cruiseom u glavnoj ulozi tehničara Jacka Harpera. On je jedan od posljednjih ljudi u orbiti postapokaliptične Zemlje, zadužen za osiguravanje operacije isisavanja posljednjih zaliha vode s planeta, nakon čega će se pridružiti ostatku čovječanstva koje je preseljeno na jedan od Saturnovih mjeseca.

Za razliku od svoje partnerice Victorije (Andrea Riseborough), Jack nije oduševljen perspektivom selidbe u udaljenu koloniju. Usto, progone ga fragmenti sjećanja na prošlost, iz "sigurnosnih razloga" izbrisanu iz njegova uma. Kad u jednoj od misija na površini nuklearnim ratom uništene Zemlje spasi astronauticu Juliju (Olga Kurylenko), sve njegove sumnje počinju sjedati na mjesto...

Distopični spektakl "Zaborav" napisao je, režirao i producirao Joseph Kosinski, redatelj filmova poput "Thor: Legacy". Vizualna ušminkanost i stilizirani usporeni kadrovi akcije iz njegovih ranijih radova prelila se i u "Zaborav", na trenutke čineći da film izgleda kao reklama za novi parfem Toma Cruisea.

Srećom, kako se radnja odmiče, junaci kroče u sve realističniji i kompleksniji svijet, iznenađujući dramaturškim obratima. To traje do trenutka kad shvatimo koliko je priča "Zaborava" inspirirana, primjerice, Matrixom, zbog čega postaje prelako predvidjeti tijek daljnjih događaja.

U konačnici, "Zaborav" je pompozan, hiperambiciozan film bez mnogo stvarno originalnih ideja, no bez obzira na to, vrlo je solidna kinozabava za ljubitelje SF-a.

VLM